Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. va implementa un plan de dezvoltare în valoare de 9,49 miliarde de lei a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2024 – 2033, aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu peste două miliarde de lei mai mult decât planul precedent, informează compania, într-un comunicat de presă transmis, luni, Agerpres..
Noul plan include proiectele de investiţii deja aflate în derulare, precum şi 12 proiecte noi, structurate pe patru axe prioritare de dezvoltare: retehnologizare/modernizare RET, siguranţa alimentării consumului, integrarea producţiei din surse regenerabile şi din centrale noi în Dobrogea şi Moldova şi creşterea capacităţii de interconexiune.
Potrivit sursei citate, valoarea Planului de Dezvoltare a RET, pentru o perioadă de zece ani, înregistrează o creştere de 2,3 miliarde de lei faţă de cuantumul alocat în intervalul 2022 – 2031.
În acest sens, structura cheltuielilor de investiţii, din punct de vedere al obiectivelor prioritare urmărite, este: lucrări de investiţii care au ca scop retehnologizarea reţelelor electrice de transport (RET) existente – 30% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată; lucrări de investiţii care au ca scop integrarea producţiei din surse regenerabile şi din alte centrale noi – 28% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată; investiţii planificate în vederea creşterii capacităţii de interconexiune – 26% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată; investiţii destinate creşterii siguranţei alimentării cu energie electrică – 13% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată.
Astfel, Transelectrica îşi propune, până în 2033, proiecte de investiţii în valoare de aproape 2,7 miliarde de lei destinate integrării noilor unităţi de producţie de energie din surse regenerabile, atât din Dobrogea şi Moldova, cât şi din alte zone.
Cea mai mare pondere a investiţiilor planificate o au proiectele pentru retehnologizarea şi modernizare reţelei electrice, respectiv aproximativ 2,9 miliarde de lei.
De asemenea, având în vedere obiectivul de interconectare de 15% pentru anul 2030, respectiv atingerea ţintei de 7.000 MW pentru capacitatea de schimburi transfrontaliere, proiectele de investiţii planificate în următorii 10 ani pentru creşterea gradului de interconexiune au o valoare de peste 2,4 miliarde de lei. Pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electrică sunt planificate investiţii de peste 1,2 miliarde de lei.
Din valoarea totală a Planului de Dezvoltare RET 2024 – 2033, de 9,49 miliarde de lei, structura de finanţare a proiectelor va fi: 66% tarif reglementat de transport, 17% venituri din alocare de capacitate şi 17% fonduri europene nerambursabile.
Pe lista celor 12 proiecte noi anunţate se află, printre altele: modernizare sistem de comandă control protecţie în staţia 220/110/20 kV FAI; modernizare sistem de comandă control protecţie în staţiile 400 kV Bacău Sud şi Roman Nord; modernizare sistem de comandă control protecţie în staţia 400/220/110 kV Gutinaş; instalarea unui al doilea transformator 400/110 kV în staţia Suceava; mărirea capacităţii de transport LEA 220 kV Bucureşti Sud – Fundeni; realizarea celui de-al doilea circuit al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Bekescsaba şi lucrări conexe în staţia de 400 kV Nădab.