Transgaz începe un proiect de importanță națională care va aduce gaze în județul ministrului Energiei Virgil Popescu

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Proiectul conductei de gaze de importanță națională Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa a fost trimis spre încadrare de către Transgaz Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin și Agenției pentru Protecția Mediului Mehedinți, potrivit unui anunț pus pe site-ul companiei.

După ce obține acordul de mediu, Transgaz poate derula procedura de achiziție pentru lucrările de construcție a conductei care a fost încadrată, anul trecut, proiect de importanță națională.

Acest proiect va costa 250 de milioane lei, presupune construcția a 180 de kilometri de conductă pe teritoriul celor două județe menționate, are o capacitate de transport de 394 milioane mc/an și este preconizat să se finalizeze în 2024.

El va fi conectat la BRUA, gazoductul care leagă Sistemul Național de Transport gaze al României cu cele omoloage din Ungaria și Bulgaria.

„… va asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți precum și aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 231 de agenți economici în județul Caraș Severin”, este referința de pe site-ul ministerului Energiei cu privire la această dezvoltare.

Cel care a insistat cel mai mult pentru această dezvoltare este chiar ministrul Energiei Virgil Popescu, care este și vicepreședintele CJ Mehedinți, și care spunea, anul trecut, că ideea acestei conducte a venit de la el și a fost împărtășită de directorul Transgaz, Ion Sterian.

„Vreau să punem bazele dezvoltării turistice și a rețelei de transport de drumuri și gaze naturale a Mehedințiului. Astăzi, aici, vreau să lansăm acest proiect! Nu întâmplător este Jupa pe traseul acestui proiect, Jupa este punctul nodal cu conducta BRUA! (…) Această conductă nu este numai pentru Orșova. Ea pleacă din Prunișor și alimentează pe zona de nord a județului Mehedinți: Husnicioara, Șișești, Ilovița, Ilovăț, stațiunea balneo-climaterică Bala, Șovarna, Cireșu, practic toată zona de nord poate să fie legată de la această conductă prin rețea de distribuție. Practic, rezolvăm problema dezvoltării rețelei de distribuție cu gaze naturale a nordului județului Mehedinți și, evident, a Clisurii Dunării, pentru că de aici, de la Orșova, se poate merge cu rețea de distribuție pe Clisura Dunării, nu mai este nevoie de rețea de transport. Practic, realizăm un deziderat al nostru, al guvernului nostru liberal, de a dezvolta rețeaua de distribuție de gaze naturale în România și, implicit, în județul Mehedinți”, arăta, în septembrie 2020, Popescu.

La rândul său, directorul Sterian se declara încântat că poate lucra la acest proiect, pentru că zona pe care o va deservi are un potențial „fantastic”.

„Județul Mehedinți este ultimul județ din țară, până acum, care are cea mai scurtă lungime de conducte de înaltă presiune de transport gaze: 54 de kilometri. De ce a fost așa până acum, nu știu! (…) Există un potențial fantastic aici, în județul Mehedinți și în Caraș -Severin, atât din punct de vedere al dezvoltării activității economice în domeniul turismului, în domeniul prelucrării resurselor minerale, în domeniul balnear, cât și pentru creșterea calității vieții populației, care se încălzește în prezent cu lemn.. .Avantajul maxim este că această conductă de 180 de kilometri, cu o valoare a investiției rezultată din studiul de pre-fezabilitate de peste 250 de milioane de lei, va închide un inel și va avea dublă sursă de alimentare: indiferent ce se întâmplă cu o sursă, vine sursa a doua. În zona localităților Obreja, Jupa, Constantin Davidoiu, Caransebeș, Hunedoara, conducta va fi cuplată la BRUA… A doua sursă de alimentare este din conducta Filiași-Strehaia și cei 54 de kilometri care vin până la Turnu Severin. Având acest avantaj că avem două surse, preconizăm că la sfârșitul anului 2022 primele localități vor fi conectate”, preciza directorul Transgaz.

Transgaz este monopolul transportului de gaze din România, controlat de stat, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Pe primele şase luni ale anului curent, compania a înregistat un profit net de 133,3 milioane de lei, cu 44% sub cel din primul semestru al anului trecut, conform raportului de astăzi al transportatorului naţional de gaze publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cifra de afaceri a fost de 798,79 milioane de lei, cu 6,15% sub cea obţinută la jumătatea anului trecut, în timp ce veniturile din exploatare (înainte de echilibrare şi de activitatea de construcţii) s-au ridicat la 701,29 milioane de lei, în scădere cu 8,7%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Sursa foto: romgaz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *