Transgaz testează cererea de hidrogen din România

Hidrogen Sursa foto: Pexels

Operatorul de transport gaze Transgaz a lansat un proces de evaluare a cererii din piață pentru transportul de hidrogen. Compania anunțase deja de ceva timp că evaluează soluțiile de a transporta gaze în amestec cu hidrogen în conductele proprii iar, în licitațiile pentru noi gazoducte, pune în caietul de sarcini mențiunea că trebuie să se fac pentru transportul de mix de gaze.

„Transgaz lansează un proces de evaluare a cererilor de piață fără caracter angajant pentru capacitatea de transport hidrogen pentru viitoarele puncte de interconectare (PI) și viitoarele puncte de producție și puncte de ieșire către consumatorii de hidrogen din România.

Îi încurajăm pe toți potențialii producători, consumatori și shipperi (transportatori – n.r.) de hidrogen să își prezinte cererea indicând producția, consumul, importul, exportul precum și cererea de transport transfrontalier de hidrogen prin România”, anunță Transgaz.

În termen de 6 săptămâni de la încheierea perioadei de depunere a cererilor, dar cel târziu până la 1 noiembrie 2023, Transgaz va publica rezultatele în cadrul Rapoartelor de evaluare a cererii de piață, în cazul punctelor de interconectare.

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin PNRR, să construiască și să pună în funcțiune până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, o rețea de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde.

Un alt obiectiv asumat este darea în funcțiune, până în T4 2025, a unei capacități de electrolizoare de cel puțin 100 MW, cu un volum generat preconizat de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen din surse regenerabile. În PNRR scrie că, în ceea ce privește adaptarea aparatelor/echipamentelor utilizatorilor finali la rețeaua de distribuție de gaz în amestec cu hidrogenul verde (minimum 20% în 2026 și 100% hidrogen regenerabil și/sau alte gaze regenerabile în 2030), Strategia Națională a Hidrogenului va reprezenta o bază pentru stabilirea modalității de adaptare a prevederilor legislației naționale, astfel încât, până în anul 2026, legislația relevantă pentru utilizatorii finali în ceea ce privește utilizarea aparatelor/echipamentelor „hydrogen ready” să fie în vigoare.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Pentru jud.Mehedinti este posibila o mare oportunitate. La fosta halda de zgura de la ROMAG Termo exista posibilitatea formarii unei centrale de pompare folosind aductiunea de apa din Dunare iar deasupra lacului format o centrala plutitoare care va urmari soarele etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *