Transnistria ar putea rămâne fără gaze. Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025, pe ruta Trans-Balcanică, pentru a livra gaze naturale regiunii transnistrene. Anunțul oficial a fost făcut de către Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă emis în după-masa zilei de marți, 17 decembrie, scrie Ziarul de Gardă.

În lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producția necesară de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.

Pe 16 decembrie 2024, a treia zi de luni a lunii, conform calendarului ENTSO-G au avut loc licitațiile pentru rezervarea capacității de transport a gazelor naturale pentru luna ianuarie 2025.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Ministerul Energiei este în contact cu colegii din țările de pe ruta Trans-Balcanică și cunoaște că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune”, a anunțat instituția.

Următoarea licitație pentru rezervarea capacității de transport pentru luna ianuarie va avea loc zilnic începând cu 31 decembrie 2024, pe tot parcursul lunii ianuarie.

Pe gazoductul Trans-Balcanic au avut loc rezervări de capacitate în următoarele puncte de interconectare:

-La hotarul dintre Turcia și Bulgaria (Malkoclar / Strandzha 2) a fost rezervată o capacitate de transport de circa 2,55 mil. m3/zi. A rămas disponibilă capacitatea de 3,58 mil. m3/zi;

-La hotarul dintre Bulgaria și România (Kardam / Negru Vodă I) a fost rezervată o capacitate de transport de circa 0,9 mil. m3/zi. A rămas disponibilă capacitatea de 8,77 mil. m3/zi;

-La hotarul dintre România și Ucraina (Isaccea 1 / Orlovka) nu au fost rezervate capacități de transport. A rămas disponibilă 10,35 mil. m3/zi;

-La hotarul dintre România și Moldova (Ungheni / Ungheni), a fost rezervată o capacitate de transport de circa 4,45 mil. m3/zi. A rămas disponibilă o capacitate de 1,65 mil. m3/zi.

5,7 milioane de metri cubi pe zi pentru regiunea transnistreană

Până la sfârșitul lunii decembrie 2024, livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană a Republicii Moldova constituie 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Potrivit Ministerului Energiei, consumul zilnic de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului în luna ianuarie, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice pentru malul stâng, fără aplicarea măsurilor de eficientizare a consumului, se estimează la circa 3,7 milioane de metri cubi pe zi.

Consumul zilnic al malului stâng, în ianuarie, în cazul în care MGRES funcționează pe bază de cărbune, reducerea la minim a activității industriei, precum și aplicarea măsurilor de reducere a consumului, se estimează între 2,3 și 2,7 milioane de metri cubi pe zi.

Prezent în Parlament pentru a solicita instituirea stării de urgență începând de luni, 16 decembrie, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze pentru toată perioada sezonului rece, însă consumatorii de pe malul stâng sunt, în continuare, dependenți de o singură sursă de import – Gazprom. Conform prevederilor contractuale, compania are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale la hotarul cu Republica Moldova până la 30 septembrie 2026. Contractul actual prevede livrarea a cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaze lunar în stânga Nistrului, însă Gazprom condiționează livrările de gaz către Centrala de la Cuciurgan cu o pretinsă datorie.

Gazprom cere plata în avans a 700 de milioane de dolari

„Kremlinul cere ca cetățenii Republicii Moldova să le plătească 700 de milioane de dolari – datorie inexistentă – drept condiție pentru ca Gazprom să-și respecte obligațiile din contract. În plină iarnă, Rusia ar putea să lase regiunea în frig și beznă. Acest lucru reprezintă nu doar un risc economic, ci și o amenințare umanitară, mai ales pentru cetățenii din stânga Nistrului. La fel, oprirea Centralei de la Cuciurgan creează riscuri de alimentare cu energie electrică și pentru malul drept”, a spus premierul Dorin Recean.

În lipsa producției de energie la Centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu curent electric a Republicii Moldova va fi asigurată din rețeaua europeană ENTSO-E, în special, din România. În acest context, prim-ministrul a menționat că, din cauza bombardamentelor Rusiei în Ucraina, România și alte state europene se confruntă și ele cu un deficit de energie electrică.

În prezent, capacitatea de import a energiei electrice în țara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, volum insuficient pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Vulnerabilitatea este accentuată și de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină.

Astfel, chiar și în condițiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul țării, prețul acesteia va fi afectat semnificativ, mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.