Tranzacție controversată: Cel mai mare producător britanic de cipuri, pe cale să fie cumpărat de o companie chineză

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Newport Wafer Fab, cel mai mare producător britanic de cipuri, este pe cale să fie cumpărat de firma olandeză Nexperia, care este deţinută integral de compania chineză Wingtech Technology, a anunțat canalul american de business CNBC, citat de News.ro.

Nexperia a declarat vineri că discuţiile referitoare la preluare sunt în desfăşurare.

Fabrica de semiconductori a NWF este situată în Newport, South Wales şi a fost înfiinţată în 1982, fiind una dintre cele câteva fabrici de cipuri din Marea Britanie.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Discuţiile referitoare la preluare au loc în timpul unui deficit global de semiconductori, care a determinat ţările să încerce să devină mai independente atunci când este vorba despre producţia de cipuri.

Marea majoritate a semiconductorilor sunt fabricaţi în Asia, cei mai mari producători din lume fiind compania taiwaneză TSMC, Samsung, din Coreea de Sud, şi compania chineză SMIC.

Tom Tugendhat, preşedinte al Foreign Affairs Select Committee, s-a declarat îngrijorat de o posibilă preluare a NWF într-o scrisoare adresată ministrului pentru Afaceri al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, în luna iunie. ”Trebuie să subliniez din nou faptul că a avea o unitate de dezvoltare şi procesare a tehnologiei de siliciu şi semiconductori în Marea Britanie preluată de o entitate chineză reprezintă, în opinia mea, o preocupare semnificativă în materie de securitate economică şi naţională”, a spus Tugendhat.

El a îndemnat guvernul Regatului Unit să revizuiască acordul în temeiul Legii privind securitatea şi investiţiile naţionale, care a fost adoptată în aprilie ca parte a unui efort de a proteja companiile de tehnologie ale ţării de preluări străine, atunci când există un risc economic sau o ameninţare la adresa securităţii.

Odată cu creşterea tensiunilor între China şi Occident, şi alte ţări investighează preluările efectuate de China în sectorul tehnologiei, înainte de a fi aprobate. La începutul acestei luni, Coreea de Sud a lansat o investigaţie după ce Wise Road Capital, cu sediul la Beijing, a convenit un acord pentru a cumpăra firma de semiconductori MagnaChip, spunând că este ”o tehnologie naţională de bază”.

Departamentul Trezoreriei SUA a solicitat, de asemenea, părţilor implicate să ofere informaţii despre tranzacţie Comitetului pentru investiţii străine din Statele Unite.

În martie, guvernul italian a blocat firma chineză Shenzhen Investment Holdings să achiziţioneze o participaţie de control la LPE, o companie producătoare de semiconductori cu sediul în Milano, considerând că sectorul are ”importanţă strategică”, potrivit News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: