Tranzacție între companii grecești de construcții, care lucrează și pe șantiere de infrastructură din România: Intrakat Group achiziționează Aktor / „Intrakat consideră piața din România ca fiind prioritară”

Intrakat constructii santier infrastructura Sursa foto: Intrakat

Grupul grecesc din construcții Intrakat anunță că a finalizat achiziția companiei grecești de construcții Aktor Construction, conform unui comunicat al grupului, care transmite că consideră piața din România ca fiind prioritară. Acordul de vânzare și cumpărare a fost anunțat la începutul anului și achiziția a fost aprobată recent de către Comisia Concurenței din Grecia.

Intrakat afirmă că prin achizițe își sporește dimensiunile și acoperirea pentru a deveni un grup de afaceri de frunte în sectorul construcțiilor din Europa de Sud-Est, extinzându-și portofoliul în domenii noi, cum ar fi sursele de energie regenerabilă, stocarea energiei, proiecte de mediu și imobiliare.

Odată cu includerea Aktor, Intrakat va ajunge la un număr de proiecte în derulare cu o valoare totală estimată pentru sfârșitul anului 2023 la aproape 5 miliarde de euro și, în același timp, își va extinde amprenta internațională. Intrakat transmite că realizează proiecte de construcții la scară largă în Grecia și în alte țări, prin intermediul unei rețele de filiale din sud-estul Europei, inclusiv România.

„Piața din România este considerată o prioritate de top de către Intrakat, prezent la rândul său în țara noastră. Compania va depune toate eforturile pentru a livra la timp și cu succes proiectele de infrastructură ale Aktor în sectoarele feroviare și de autostrăzi din România”, arată compania.

Intrakat nu are nicio lucrare majoră în România. Aktor lucrează, în schimb, pe lotul 3 Bragadiru – Joița (18 km) pe Autostrada A0 Sud. Constructorul a scăpat în această vară de rezilierea contractului, după cum a scris Economedia AICI. Contractul pentru Lotul 3 a fost semnat în 2019 cu Asocierea Aktor-EuroConstruct pentru 850 de milioane lei.

În plus, Aktor modernizează lotul Apața – Cața, lotul de mijloc al Magistralei Brașov – Sighișoara, care include tunelul de la Ormeniș de 7 kilometri (cel mai lung tunel feroviar proiectat). Contractul pentru reabilitarea secţiunii centrale Apaţa – Caţa,  (acum în lungime de 43 km şi 28 de km după reabilitare) a fost semnat ]n septembrie 2020 pentru 2,7 miliarde lei cu asocierea Aktor- Alstom – Arcada şi are o durată de 4 ani.

Totodată, Aktor a contestat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) licitația de 600 de milioane de lei din PNRR pentru linia de tren București – Pitești. CFR Infrastructură îi desemnase pe turcii de la Yapi pentru reparații între Chitila și Golești.

Alexandros Exarchou, vicepreședintele Consiliului de Administrație și CEO al Grupului Intrakat, a salutat decizia Comisiei de Concurență din Grecia și „și-a exprimat angajamentul de a oferi servicii excepționale în finalizarea proiectelor, în spiritul viziunii grupului de a deveni un important forță în sectoarele construcțiilor și infrastructurii din sud-estul Europei”. Anterior, Exarchou a ocupat funcția de CEO al Aktor (din iulie 2018 până în ianuarie 2021) iar acum va prelua din nou funcția de Președinte și CEO la Aktor.

„Achiziția Aktor marchează o piatră de hotar în strategia de creștere a Grupului Intrakat, cu accent pe investițiile strategice și direcția clară de la care se așteaptă să genereze fluxuri financiare stabile și să poziționeze Grupul ca lider de piață în Europa de Sud-Est pentru anii următori”, mai arată compania.

Acționarul principal al Grupului Intrakat este Winex Investmets Ltd, controlată de Alexandros Exarchou și Dimitris Bakos și Ioannis Kaimenakis, investitori implicați în transport maritim și rafinării de petrol. Aceiași investitori (A. Exarchou, D. Bakos, J. Kaimenakis), prin vehiculul de investiții Thrivest Holding Ltd, au intrat și în sectorul bancar din Grecia controlând Pancreta Bank și fiind și acționari la Attica Bank.

Sursa foto: Intrakat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *