Trei contracte de studii și consultanță scoase la licitație de Ministerul Mediului, doar în această lună. 500.000 de euro, cea mai mare parte din buget

Tanczos Barna Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a scos la licitație în SICAP trei contracte pentru elaborare studii și consultanță, în valoare totală de 2,6 milioane lei, doar în această lună.

Este vorba despre  „Servicii de consultanță și expertiză pentru elaborarea ghidului privind ajustarea inventarelor naționale de emisii, precum și pentru organizarea sesiunilor de instruire privind ghidul realizat” – 320.000 lei, Servicii de elaborare „Studiu privind costurile de colectare, tratare, valorificare și eliminare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a deșeurilor de baterii și acumulatori” – 294.000 lei și “Studiul privind fundamentarea și completarea informațiilor în vederea consolidării rețelei Natura 2000” – 1,97 milioane lei.

Cel mai mare, ca valoare, este cel privind Natura 2000, acesta fiind finanțat din bugetul propriu al ministerului. Mediul justifică această achiziție prin necesitatea de îndeplinire a obligațiilor ce revin României, ca stat membru al Uniunii Europene, în domeniul protecției naturii. Mai precis, ar fi necesar acest studiu pentru ca ministerul să știe ce are de făcut în ceea ce privește „implementarea Directivelor Habitate și Păsări și a țintelor din Strategia UE privind biodiversitatea până în 2030, prin fundamentarea și completarea informațiilor necesare în vederea consolidării rețelei Natura 2000, precum și consolidarea sistemelor de raportare a datelor către Comisia Europeană”. Va dura 26 de luni să fie făcut și va fi acordat acelei firme care are cea mai bună alocare a experților în unitatea de timp dată și care vine cu prețul cel mai mic.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Consultanța în vederea elaborării ghidului privind ajustarea inventarelor naționale de emisii are finanțare din fonduri europene, Programul Operațional Capacitate Administrativ,  și vizează măsurile ce trebuie luate pentru îmbunătăţirea inventarului naţional de emisii de poluanţi atmosferici, ca referinţă în evaluarea conformării cu obiectivele de reducere a emisiilor de poluanţi atmosferici.

Cât privește studiul privind costurile cu deșeurile de echipamente electrice și electronice, acesta trebuie făcut pentru că România are anumite obligații din implementarea prevederilor Directivei 2012/19/UE A Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a obiectivelor stabilite de Comisia Europeană prin Green Deal – Pactul Ecologic European. “Astfel, România ca stat membru al UE, are obligația de a se asigura că, atunci când introduce un produs pe piață, fiecare producător finanțează gestionarea (colectării, tratării, valorificării, reciclării şi eliminării în condiţii de protecţie a mediului) a tuturor EEE/baterii și acumulatori care devin deșeuri. Costurile colectării, transportului, tratării, valorificării, reciclării și eliminării în condiții de protecție a mediului suportate de utilizatorii finali nu trebuie să depășească costurilor reale ale managementului produsului în momentul când devine deșeu. Obiectivul general la care contribuie realizarea serviciilor Obiectivul general al autorității contractante în atribuirea contractului de servicii îl reprezintă asigurarea serviciilor privind determinarea costurilor minime și maxime de gestionare la nivel național cat și la nivelul fiecărui județ si al Municipiului București cat și a costurilor reale de colectare, transport, tratare, valorificare, reciclare și eliminare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a deșeurilor de baterii și acumulatori și complementar de a susține autoritatea contractantă prin livrarea unei metode de calculare a costurilor reale de colectare, tratare, valorificare și eliminare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a deșeurilor de baterii și acumulatori”. Practic, ministerul are nevoie de acest studiu ca să știe cât îl costă să asigure reciclarea acestor tipuri de deșeuri.

Realizarea studiului trebuie făcută în trei luni și finanțarea este tot din bugetul propriu.

Din descrierea de pe site-ul propriu, Ministerul Mediului realizează politica la nivel naţional în domeniile protecţiei mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele şi subsectoarele pe care le administrează, elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi armonizare a acestor activităţi în cadrul politicii generale a Guvernului, asigură şi coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competenţă, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecţie şi control în aceste domenii.

„Ministerul Mediului acţionează pentru a proteja mediul şi resursele naturale, pentru a garanta generaţiei actuale şi celor viitoare un mediu curat, în armonie cu dezvoltarea economică şi progresul social”, spune ministerul condus de Tanczos Barna.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.