Trei modalități de securizare a parolelor care îi țin departe pe hackeri. Focusul cade pe conturile bancare, adresa de e-mail și numărul de telefon

securitate Sursa foto: pexels.com

Pentru a îmbunătăți securitatea online este necesar să efectuați două chestiuni simple: crearea unei parole lungi, cu un caracter ridicat de unicitate și activarea autentificării cu doi factori. O analiză Verizon a înregistrat peste 10.000 de breșe în 2024, un nivel record. Iar un sondaj realizat de compania de securitate Yubico arată că peste 70% dintre respondenți au fost expuși atacurilor cibernetice în ultimul an,  relatează The Wall Street Journal.

Fortificarea întregii vieți digitale poate fi epuizantă. O persoană obișnuită jonglează cu sute de parole, iar un manager de parole este cea mai bună modalitate de a le gestiona, dar configurarea acestuia poate dura zile întregi. Este indicată concentrarea doar asupra trei conturi cheie: banca, e-mailul și  numărul de telefonul. Formalitatea aceasta durează doar 15 minute sau chiar mai puțin.

Banca

Dacă parola pe care o aveți la contul bancar nu este unică și puternică și lungă este necesar să o schimbați. Mare atenție că parolele refolosite sunt cele mai bune prietene ale hackerilor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Atunci când este posibil, este indicată utilizarea datelor biometrice (față sau amprentă) pentru a accesa aplicațiile bancare. Apple permite acum să adăugați un nivel de protecție Face ID sau Touch ID la orice aplicație de pe iPhone.

Pentru a realiza acest procedeu, verificați dacă informațiile de contact sunt actualizate, apoi activarea autentificării cu doi factori în setările de securitate ale băncii. Unele aplicații bancare solicită un al doilea factor doar atunci când nu pot fi sigure că este vorba de persoana în cauză.

Luați în calcul și aplicațiile de economisire pentru pensie și sănătate sau de aplicațiile de plată precum Venmo și PayPal. Criptomonedele sunt mai greu de recuperat dacă sunt furate. Robinhood, compania americană de servicii financiare îți permite să setezi un PIN personalizat pentru securizarea portofelului. Înghețarea creditului ajută la împiedicarea hoților de identitate să deschidă carduri de credit sau împrumuturi pe numele dumneavoastră.

Adresa de e-mail

Dacă hackerii accesează e-mailul, vă pot accesa și celelalte conturi, deoarece acesta este adesea folosită pentru resetarea parolelor. Gmail de la Google este cel mai popular serviciu de e-mail. Protejându-vă contul Gmail, vă protejați și celelalte aplicații Google. Security Checkup al companiei este util deoarece oferă o bună prezentare generală a celor mai importante setări. Și, din nou,  este importantă activarea neapărat a autentificării cu doi factori. Verificarea securității de la Google prezintă cele mai importante setări pentru a vă proteja contul.

Outlook și Yahoo oferă propriile sfaturi pentru a vă proteja e-mailul, inclusiv adăugarea unui e-mail de recuperare sau a unui număr de telefon mobil.

Cea mai mare amenințare la adresa e-mailurilor este phishing-ul – iar inteligența artificială generativă a făcut ca aceste atacuri prin e-mail să devină mai sofisticate. Opriți-vă înainte de a da click pe linkuri sau de a descărca fișiere atașate. Dacă un e-mail pare să provină de la banca dumneavoastră sau de la un alt serviciu, accesați site-ul acestuia în loc să dați click direct pe link.

Dacă vă pricepeți la tehnologie, blocați-vă e-mailul cu o cheie de securitate precum YubiKey 5C de la Yubico.

Numărul de telefon

În primul rând, este esențială protejarea numărului de telefon prin adăugarea unui cod PIN la contul operatorului de telefonie. Acest lucru poate împiedica pe cineva să vă preia numărul de telefon spre a vă fura codurile de autentificare cu doi factori.

Apoi, blocați contul de cloud legat de telefon, cel care conține fotografii, contacte, mesaje și multe altele. Pentru utilizatorii de iPhone, acesta este ID-ul Apple. Pentru utilizatorii de Android este indicată protejarea contului Google.

Pentru ID-ul Apple, activați autentificarea cu doi factori din setări. Revizuiți dispozitivele de încredere și asigurați-vă că numărul de telefon de încredere coincide cu numărul pe care îl aveți în prezent.

Codul de acces al iPhone-ului dvs. vă poate schimba parola ID-ului Apple – lucru pe care hoții de iPhone l-au folosit cu efecte devastatoare, după raportările de anul trecut. Se recomandă protejarea codului PIN și adăugarea unui cod de acces mai complex în setările Face ID & Passcode.

Se mai recomandă activarea protecției dispozitivelor furate pentru a limita puterea codului de acces.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: