Trei politici care pot contribui la reducerea burnout la locul de muncă

munca de acasa flexibila

Lucrătorii sunt extenuați, iar companiile resimt consecințele. Conform unui studiu realizat de Isolved, aproape 7 din 10 angajați au suferit de epuizare în 2023, iar 72% dintre aceștia au declarat că au simțit că acest lucru le-a afectat negativ productivitatea.

Aceste cifre nu s-au îmbunătățit nici astăzi. Conform unui studiu realizat de Mercer în 2024, un procent alarmant de 82% dintre angajați încă se simt expuși riscului de epuizare profesională. Cu toate acestea, majoritatea angajaților consideră că cheia reducerii epuizării este creșterea flexibilității la locul de muncă.

Un studiu realizat de Deloitte a arătat că 94% dintre angajați consideră că flexibilitatea le-ar aduce beneficii prin reducerea stresului, îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea privată și creșterea satisfacției și productivității la locul de muncă.

Flexibilitatea la locul de muncă poate aduce beneficii angajaților dumneavoastră și, la rândul său, organizației dumneavoastră. Iar în zilele noastre, mulți angajați potențiali o consideră mai degrabă un drept decât un avantaj. Iată trei politici pe care ați putea lua în considerare să le introduceți la locul de muncă pentru a atrage (și păstra) cei mai buni și mai inteligenți angajați, potrivit Fast Company.

1. Permiteți munca de la distanță
Studiul Future Forum a arătat că 81% dintre angajați doresc flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă. Acesta este motivul pentru care multe organizații au început să implementeze opțiuni hibride și de lucru la distanță, în special de la pandemia COVID-19.

Studiile arată că acest lucru este benefic pentru angajați și angajatori. Conform unui studiu Owl Labs, 6 din 10 angajați raportează o productivitate mai mare lucrând de acasă decât într-un birou. Platforma de muncă gig Upwork a constatat că angajații au apreciat faptul că nu fac naveta, că au o productivitate mai mare și că au mai puține întâlniri și distrageri neesențiale în comparație cu munca la birou.

Conform datelor Global Workplace Analytics, companii importante precum Best Buy, American Express și British Telecom au constatat că lucrătorii lor de la distanță sunt cu 35% până la 45% mai productivi decât colegii lor din birou. În plus, 6 din 10 companii consideră că munca la distanță poate economisi bani și crește eficiența, o organizație raportând vânzări cu 30% mai mari după implementarea muncii la distanță, împreună cu o scădere cu 90% a reclamațiilor clienților și o scădere cu 88% a fluctuației personalului.

Indiferent dacă le oferiți angajaților dumneavoastră opțiuni complete sau parțiale de lucru la distanță, munca la distanță poate avea beneficii substanțiale pentru echipa și organizația dumneavoastră. Căutați modalități prin care puteți începe să implementați aceste practici flexibile. Dacă nu sunteți sigur ce fel de politică ar putea funcționa pentru compania dvs. puteți începe cu o politică mică, implementând-o în una (sau câteva) echipe înainte de a o extinde la restul organizației.

2. Eliminați orele de lucru rigide
În cadrul sondajului Future Forum, un procent uluitor de 93% dintre lucrătorii de birou au declarat că doresc flexibilitate în ceea ce privește ora la care lucrează. iHire a constatat că aproape 60% dintre angajații Gen Z intervievați doreau acest „timp flexibil”, sau libertatea de a varia orele de începere și de terminare, precum și capacitatea de a-și ajusta programul în funcție de necesități.

Una dintre cele mai bune modalități de a acomoda acest program este prin munca bazată pe sarcini. Această metodă le permite angajaților să își structureze programul în funcție de finalizarea sarcinilor, mai degrabă decât de numărul de ore în care stau la birou.

După cum spune Owl Labs în raportul său de sondaj, „dacă un angajat își poate îndeplini toate sarcinile între orele 10 a.m. și 3 p.m. de pe canapea, de ce nu ar face-o? Dacă angajații își pot îndeplini toate sarcinile obligatorii, și chiar câteva suplimentare, în patru zile în loc de cinci, de ce nu ar face-o?”

Această structură îi motivează pe angajați să fie mai eficienți și mai productivi și să profite la maximum de timpul lor. De asemenea, le permite să aibă grijă de copiii lor, să meargă la întâlniri și să se ocupe de alte responsabilități personale, după cum este necesar. Oferind angajaților libertate în ceea ce privește momentul și modul în care lucrează, deschideți oportunități pentru o productivitate mai mare și un echilibru între viața profesională și cea privată pentru echipele dumneavoastră.

3. Luați în considerare treecerea la o săptămâna de lucru de patru zile
În Marea Britanie, 70 de companii au încercat să le ofere angajaților 100% din salariu pentru a lucra doar patru zile pe săptămână. În ciuda scăderii numărului de zile și ore lucrate, 95% dintre angajatori au constatat că productivitatea angajaților a rămas aceeași sau a crescut, potrivit unui raport al BBC. După încheierea perioadei de probă pentru aceste companii, 86% au decis să păstreze structura săptămânii de lucru de patru zile pentru angajații lor.

Unul dintre cele mai importante site-uri de locuri de muncă cu săptămână de lucru de patru zile din Marea Britanie, 4 day week, explică faptul că săptămânile de lucru de patru zile permit o productivitate mai mare datorită legii lui Parkinson, care prevede că „munca se extinde astfel încât să umple timpul disponibil pentru finalizarea ei”. Atunci când angajații au mai puțin timp la dispoziție pentru a-și finaliza sarcinile, ei tind să găsească modalități mai eficiente de a le îndeplini, ceea ce le crește productivitatea.

Studiile de caz arată, de asemenea, că săptămânile de lucru de patru zile au numeroase beneficii pentru toate companiile, inclusiv scăderea costurilor de exploatare și a absenteismului, creșterea numărului de candidați la locuri de muncă și a retenției angajaților, precum și o mai mare diversitate și creativitate.

La fel ca strategia flex-time, săptămânile de lucru de patru zile le oferă angajaților mai multă libertate, creând limite naturale pentru menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea privată, oferind în același timp suficient timp și oportunități pentru a face tot ceea ce trebuie în timpul zilelor lor de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *