Tunisia încearcă să salveze sezonul estival cu turiști din Rusia și din Europa de Est

Plaja Tunisia pexels.com

“Necesitatea de a munci este mai puternică decât frica de a fi infectat”, afirmă Aymen Abdallah, salvamar pe o plajă cu nisip fin din Sousse, stațiunea aproape goală din Tunisia, unde doar turiștii ruși au început să debarce, în plină carantină.

În plină criză socială, Tunisia încearcă să salveze ce mai poate dintr-un sezon turistic care se anunță puternic afectat de situația sanitară provocată de coronavirus, scrie publicația boursorama.com.

“Dacă nu muncim, murim de foame”, declară Aymen, pentru agenția de presă AFP. Salvamarul este liniștit că a revenit la muncă, după opt luni de șomaj în această industrie care se confruntă cu furtuni repetate, de un deceniu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În 29 aprilie, Tunisia a redeschis granițele pentru agențiile de turism, care aduc majoritatea turiștilor în această țară. Cu toate acestea, decesele legate de Covid-19 tocmai atinseseră un maxim iar numărul de internări stârneau temeri legate de o penurie de oxigen, astfel încât țara a impus o nouă carantină de o săptămână la începutul lui mai.

De atunci, până la zece zboruri pe săptămână, marea majoritate din Rusia și Europa de Est, aterizează pe aeroportul din Enfidha, care deservește zone turistice precum Hammamet și Sousse.

În general marginală în raport cu turiștii din Europa occidentală, această clientelă a jucat deja rolul de salvator după atentatele din 2015 la muzeul din Bardo și din Sousse (60 de morți, dintre care 59 turiști), evenimente care au pus în genunchi acest sector crucial al economiei.

Veniturile globale au scăzut cu 54% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, marcat de pandemie. Diferența este de peste 60% în raport cu 2019.

“E gol”

“De obicei, toată plaja este plină, acum e gol”, spune Aymen.

Hotelurile pot funcționa la 50% din capacitate, dar nici așa nu pot atinge acest prag.

“Cu un grad de ocupare de doar 30%, nu există profit”, afirmă Adel Mlayah, director adjunct al Mouradi Palace.

Hotelul, care angajează în general între 260 și 270 de persoane, nu a recrutat în acest an decât 120.

Dacă anumite țări din Europa de Vest au impus restricții de călătorie, turiștii ruși, cehi sau polonezi sfidează pandemia.

“Nu sunt așa de multe țări unde poți merge. Turcia a închis granițele, așa că am ales Tunisia”, explică Andrej Radiokov, din Moscova.

Nu este vaccinat, ca majoritatea compatrioților săi care au venit în Tunisia, dar “am avut Covid acum două luni, nu ne este teamă”, explică el.

Tunisia începe acest sezon cu peste 12.000 de decese, la o populație totală de 12 milioane de locuitori.

“Clientela din Europa de Est este mai puțin reticentă, mai puțin atentă în ceea ce privește evoluția pandemiei”, confirmă Zied Maghrebi, director de marketing la hotelul Movenpick. “Ne-am concentrat pe această clientelă pentru că nu îi este teamă să călătorească”.

“Restricțiile (sanitare) nu sunt la fel de stricte ca în alte țări”, se bucură Serafim Stoinovski, un student bulgar. “Am ales Tunisia din aceste motive. Putem ieși să ne plimbăm, putem merge la restaurant sau să bem o cafea când dorim”.

Spre deosebire de alți turiști, supuși unei carantine de 5 – 7 zile pe cheltuiala proprie, turiștii care vin prin intermediul unui tour operator trebuie să prezinte doar un test PCR negativ.

Aceștia pot efectua excursii, dar doar într-un cadru organizat.

Singura speranță de a reveni la o frecventare mai mare – vaccinarea, care avansează în Europa, dar este extrem de lentă în Tunisia, unde doar 2% din populație este vaccinată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: