Turbină eoliană pentru acasă: Ce trebuie să știi, pe scurt, înainte să îți instalezi una în curte / Tipuri, designul care trebuie evitat și impactul asupra mediului

turbina eoliana, acasa, vant, electricitate Turbină eoliană cu axă verticală. (Sursa foto: Satakorn | Dreamstime.com)

O turbină eoliană poate reduce semnificativ costurile cu electricitatea pentru o gospodărie, și chiar permite independența energetică pentru cei cu resurse financiare adecvate. Acest articol se concentrează pe aspectele esențiale pe care trebuie să le cunoască o persoană interesată de achiziția unei turbine eoliene.

Viteza vântului în zonă, importantă

Este crucial ca utilizatorii să cunoască viteza vântului în zona unde intenționează să monteze turbina. Turbinele funcționează optim la anumite viteze ale vântului și nu pornesc dacă vântul nu este suficient de puternic, a declarat, pentru Economedia, Ionel Popa, fost electrician la Hidroelectrica și specialist în sisteme alternative de producere a electricității. De exemplu, unele modele, precum cea de tip DIY Survival Wind Turbine, au eficiență maximă la 40 km/h și funcționează la vânturi cu viteze cuprinse între 13 – 60 km/h. Viteza vântului poate fi măsurată cu un anemometru. Trebuie să țineți cont și de viteza maximă tolerată de turbină, specificată de producător, pentru a evita avarierea acesteia.

Contează tipul turbinei și locul în care aceasta este amplasată

Există două categorii principale de turbine eoliene: cu axă orizontală și cu axă verticală. Turbinele cu axă verticală pot procesa vânturi din orice direcție și sunt ideale pentru zonele urbane sau suburbane cu multe clădiri. Acestea sunt inactive pentru perioade mai scurte, dar sunt mai grele și mai puțin eficiente în cazul vânturilor puternice.

Turbinele cu axă orizontală sunt de două tipuri: upwind (au elicea în față) și downwind (în cazul cărora vântul întâlnește întâi nacela și apoi elicea). Cele din urmă sunt mai ieftine, mai simple și pot prelua o parte din presiunea vântului datorită elicei cu pale flexibile.

Turbină upwind (a) și turbin[ downwind (b).
Turbina trebuie montată într-o zonă unde vântul poate ajunge neîmpiedicat de obstacole precum copaci, case sau garduri, mai spune Popa. Dacă nu aveți un astfel de loc, va trebui să construiți un stâlp înalt pentru a monta dispozitivul. Pentru turbinele de tip downwind, direcția vântului este esențială deoarece nu au o coadă pentru orientare în poziția optimă.

Există designuri ieftine, care nu sunt eficiente

Multe dintre eolienele disponibile în magazine, inclusiv în România, nu sunt eficiente și ajung să fie simple elemente de decor în curți. Este vorba despre modelele cu axă verticală cu palele dispuse într-o structură sferică. Majoritatea au review-uri proaste, iar specialiștii recomandă de asemenea evitarea lor.

turbina eoliana, acasa
Modelul de turbină eoliană Pikasola Wind Turbine 200W, disponibil pe Amazon, are un rating de 3.2/5, primit de la 45 de utilizatori.

Pot fi perioade lungi în care turbina nu produce electricitate

Spre deosebire de panourile solare, care produc constant energie, chiar și când cerul este acoperit de nori, turbinele eoliene pot avea perioade lungi în care nu produc nimic, potrivit companiei germane LuvSide GmbH, specializată în turbine de mici dimensiuni. Factorii care influențează viteza vântului includ presiunea atmosferică și temperatura aerului. Este recomandat ca turbinele să fie conectate la baterii pentru a stoca energia produsă atunci când vântul este favorabil.

Eolienele pot afecta mediul înconjurător

Turbinele eoliene pot ucide păsări, lilieci, albine și alte animale. Numărul victimelor făcute de aceste sisteme este, însă, mic dacă îl comparăm cu cele făcute de pisici, mașini, geamuri sau pesticide, potrivit publicației How Stuff Works?. Totuși, pentru cei preocupați serios de protecția ecosistemului, panourile solare ar putea fi o opțiune mai potrivită.

Problema este mai puțin severă în cazul turbinelor de mici dimensiuni, destinate consumatorilor individuali.

În SUA, turbinele eoliene ucid până la 40.000 de păsări pe an. Mașinile omoară până la 80 de milioane de păsări în aceeași perioadă. (Sursa: How Stuff Works?)

Sursa foto: Satakorn | Dreamstime.com

Citește și Pompele de căldură geotermale, cele mai eficiente în clima din România / Deși investiția inițială e mare, sistemele pot asigura răcoare pe caniculă și căldură iarna, cu costuri reduse / Totuși, ele nu sunt mereu alegerea evidentă