Pompele de căldură geotermale, cele mai eficiente în clima din România / Deși investiția inițială e mare, sistemele pot asigura răcoare pe caniculă și căldură iarna, cu costuri reduse / Totuși, ele nu sunt mereu alegerea evidentă

pompe de caldura, pompe de caldura geotermale, canicula, incalzire Sursa foto: Welcomia | Dreamstime.com

Pompele de căldură sunt soluții eficiente pentru încălzire și răcire, transferând căldura în loc să o producă, ceea ce reduce consumul de electricitate. În contextul climatic al României, pompele de căldură geotermale, în special cele apă-apă, sunt deosebit de eficiente, potrivit experților. Informația a fost confirmată și de un reprezentant al firmei Automatic Flow, partener Daikin. Aceste pompe transferă căldura din apa subterană în locuințe, beneficiind de temperatura relativ constantă a apei de la adâncime. Mai există și pompe geotermale sol-apă, la care schimbul de căldură se face cu solul.

Deși mai costisitoare decât modelele aer-apă (care nu necesită foraj), pompele geotermale au costuri operaționale mai mici. Un exemplu este modelul Altherma 3 GEO de la Daikin, care utilizează 80% energie extrasă din sol și 20% energie electrică, având o eficiență energetică A+++. Cu 1 kW de energie electrică, această pompă poate furniza aproximativ 5 kW de căldură. Totuși, costul acestui model poate ajunge la 44.000 de lei (aproximativ 8.700 de euro) pentru varianta de 6 kW. Un alt model de pe piață, NIBE S1155, tot de 6 kW, costă 41.000 de lei.

Potrivit Daikin, consumul de electricitate al modelului Altherma 3 poate ajunge la 2.560 kWh pe an (213 kWh pe lună) pentru o casă izolată bine, cu suprafață de 100 mp. Asta ar însemna o factură lunară, doar pentru pompă, cuprinsă între 170 si 280 de lei, în funcție de consumul ei. Eficiența unei pompe de căldură geotermale este, potrivit Daikin, de 3-4 mai mare decât cea a unui boiler pe gaz.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pompele de căldură sunt, de asemenea, prietenoase cu mediul, fiind recomandate de organizațiile de mediu precum Greenpeace.

Pentru o eficiență maximă, este recomandată utilizarea pompelor cu compresor cu tehnologie inverter, care funcționează continuu, ajustându-și puterea în funcție de necesitățile sistemului. Există și compresoare On/Off, dar acestea au un consum mai mare de energie.

Forajul, o operațiune costisitoare

Instalarea pompelor de căldură geotermale apă-apă nu este posibilă în orice gospodărie, fiind necesare anumite condiții de relief. Trebuie luate de asemenea în calcul dimensiunea curții și prezența apei subterane. Aceste pompe pot fi conectate la diverse sisteme de încălzire și răcire, cum ar fi încălzirea prin pardoseală, radiatoare sau ventiloconvectoare, și sunt echipate cu un rezervor pentru apă caldă menajeră.

Instalarea acestor sisteme necesită foraj vertical, care poate varia între 40 și 200 de metri. Eficiența pompei crește odată cu adâncimea forajului, la 180 de metri temperatura apei fiind între 17-20 de grade Celsius, iar la 40 de metri între 11-12 grade Celsius. Costul forajului variază în funcție de duritatea solului, zonă, furnizor și tehnologia utilizată, între 20 și 100 de euro pe metru, potrivit firmelor consultate de Economedia. Astfel, un foraj de 40 de metri poate costa între 800 și 4.000 de euro.

Pentru locuințele mici sunt necesare două puțuri, unul pentru extracție și unul pentru evacuare, în timp ce casele mari sau pensiunile pot necesita cel puțin patru puțuri.

Totuși, pompele geotermale nu sunt întotdeauna alegerea evidentă

Potrivit specialiștilor consultați de Economedia, într-adevăr pompele geotermale sunt cele mai eficiente, dar foarte mulți clienți le preferă pe cele aer-aer, deoarece sunt mult mai ieftine și potrivite pentru locuințe de dimensiuni mai mici, bine izolate. „Clima din România s-a îmblânzit și nu mai avem ierni foarte geroase”, ne-a spus reprezentantul unei firme. El a adăugat că trebuie analizată bine alegerea, ținând cont de clima zonei în care se dorește instalarea pompei, particularitățile solului și dimensiunile locuinței: „Este mai rentabil uneori, la o casă de 100 mp, să investești mult în izolație și mai puțin într-o pompă de căldură scumpă.”

Sursa foto: Welcomia | Dreamstime.com

Citește și Energie verde: Care este diferența dintre acoperișurile solare de tip Tesla și panourile fotovoltaice instalate pe casă? Preț, durată de viață și cum influențează valoarea unei proprietăți

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. 400 milioane pompa ,200 forajul 100 polmpa capabilä sä extrsgä apä de la 100 metri vreo suta de milioane montajul . Groso modo 1 miliard de lei plus menrenanțä …… EXAGERAT de MULT la o facturä de 500 roni pe lunä se amortizeazä in 200 de luni ??????? In 20 de ani se duce dracului si pompä și foraj și conducte . Si nu spune nimeni cât costä mentenanța sä nu mai vorbim de consumabile plus 3 sau 4 sute de roni curentul electric . Veci pomenirea ei .BANI ARUNCAȚI.

    • Pai se amortizează in 200 luni la diferența de 500 de lei între factură mare și cea mica, dar eu cred că diferența e mai mică și nu ai nevoie de încălzire decât 5 luni pe an, așa că amortizarea cred că are loc în 50 de ani

    • Sa presupunem că ai umflat prețurile instalării și mentenanței, dar și cu costuri la jumate, tot o viață și încă ceva îți trebuie sa amortizezi investiția. Dar privește partea buna, te motivezi să trăiești mai mult :)))

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.