Ucraina a exportat în decembrie 4,8 milioane de tone de alimente prin coridorul său din Marea Neagră, depăşind astfel volumul lunar maxim exportat în cadrul acordului anterior, mediat de ONU, pe care îl avea cu Rusia, au declarat miercuri brokeri citaţi de Reuters, inforează News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Înainte de invazia rusă din februarie 2022, Ucraina exporta aproximativ 6 milioane de tone de alimente pe lună prin Marea Neagră.

Volumul lunar maxim exportat prin coridorul mediat de ONU a fost de 4,2 milioane de tone, în octombrie 2022, a declarat anul trecut ministrul adjunct al infrastructurii, Iurii Vaskov, în faţa diplomaţilor străini.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Acum, Ucraina se bazează pentru exporturi pe coridorul pe care şi l-a instituit de-a lungul coastei vestice a Mării Negre, trecând prin apropiere de România şi Bulgaria, pe porturile sale mici de la Dunăre şi pe exporturile pe uscat prin Europa de Est.

Ucraina a lansat coridorul propriu pe Marea Neagră după ce Moscova s-a retras, în iulie 2023, din acordul mediat de ONU şi a ameninţat că va trata toate navele ca potenţiale ţinte militare.

Kievul consideră că a reuşit să disloce forţele ruseşti din partea de vest a Mării Negre, asigurându-şi astfel exporturile de cereale, cruciale pentru economia sa, dar facilitând astfel şi importuri importante.

“Datorită activităţii marinei ucrainene, care a asigurat funcţionarea coridorului maritim ucrainean, Ucraina a expediat o cantitate record de produse agricole pe apă în decembrie”, a declarat Spike Brokers, care urmăreşte şi publică statisticile privind exporturile.

Prin intermediul micilor sale porturi de pe Dunăre, Ucraina a exportat 1,3 milioane de tone de alimente în decembrie, a precizat Spike Brokers.

Ucraina a exportat 15 milioane de tone de marfă prin coridorul său de la Marea Neagră de când l-a creat în august, inclusiv 10 milioane de tone de produse agricole, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental de rang înalt.

Ucraina, un important producător şi exportator mondial de cereale, se aşteaptă la un excedent al exporturilor de 50 de milioane de tone în sezonul iulie 2023 -iunie 2024.

Ţara a exportat 19,9 milioane de tone de cereale până la 10 ianuarie, volumele din ianuarie depăşindu-le pe cele din anul precedent.