Ucraina anunță că renunță la cotele la export pentru mai multe produse agricole, printre care și carne de pui, ouă, secară sau ovăz

Redacția mai 16, 2023 0 comentarii
porumb cereale

Guvernul ucrainean a anunţat marţi că a eliminat barierele ce vizează exportul anumitor materii prime agricole, impuse în 2022, în contextul invaziei ruseşti, transmite Reuters, citat de Agerpres. Astfel, nu va mai fi nevoie de o licenţă specială pentru a putea exporta bovine vii, carne congelată de bovine, carne de pui, ouă, secară, ovăz şi mei şi alte produse.

Ridicarea restricţiilor reprezintă o încercare de a majora veniturile în valută, au informat autorităţile de la Kiev, vine ca urmare a numeroaselor solicitări ale asociaţiilor şi va „ajuta la optimizarea exporturilor agricole şi creşterea câştigurilor în valută pentru Ucraina”.

Decizia nu va afecta aprovizionarea pieţei interne, a dat asigurări Guvernul. Ucraina este un producător major de carne de pasăre şi exportator important de cereale şi uleiuri vegetale.

Comisia Europeană a adoptat în 2 mai măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene. Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina, urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia şi se vor aplica până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au angajat să-şi ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui şi orice alte produse care provin din Ucraina.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *