UE a consumat în 2021 aproximativ 277 milioane de tone de lignit. România, pe locul 5 între statele membre

lignit Foto: Wikipedia

Uniunea Europeană a consumat în 2021 aproximativ 277 milioane de tone de lignit, cu 26% mai puţin decât în 2018, arată datele publicate de Eurostat și citate de Agerpres. 97% din consumul total de lignit în UE a avut loc în şase ţări: Germania (46%), Polonia (19%), Cehia (11%), Bulgaria (10%), România (6%) şi Grecia (5%).

Cifrele referitoare la producţia şi consumul de lignit sunt aproape identice, deoarece aproape întotdeauna lignitul este consumat în ţările unde este şi produs, fiind foarte puţine tranzacţii transfrontaliere cu lignit.

Tot în 2021, UE a produs 57,2 milioane de tone de huilă, cu 27% mai puţin decât în 2018. Numărul statelor membre care produc huilă a scăzut de la 13 ţări în 1990 la doar două state membre în 2021: Polonia, responsabilă pentru 96% din producţia totală a UE, şi Cehia pentru restul de 4%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Polonia (41%) şi Germania (23%) au fost responsabile pentru aproape două treimi din consumul total de huilă în UE în anul 2021, urmate de Franţa, Ţările de Jos, Italia şi Cehia (fiecare cu o pondere cuprinsă între 3% şi 6%).

Peste jumătate din ţările UE au o rată de dependenţă de importuri mai mare de 90% când vine vorba de huilă, însă în cazul a şapte state membre (Grecia, Luxemburg, Croaţia, România, Cipru, Belgia şi Suedia) rata de dependenţă de importuri este mai mare de 100%, ceea ce înseamnă că aceste state importă mai multă huilă decât utilizează, de obicei pentru a-şi face stocuri.

În 2020, Rusia a furnizat mai mult de jumătate (55,6%) din importurile de huilă ale UE, urmată de SUA (17,2%) şi Australia (15,3%).

Datele Eurostat mai arată că în 2021 producţia şi consumul de cărbune în UE au crescut comparativ cu 2020, unul din motive fiind şi măsurile care au avut legătură cu pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, comparativ cu cifrele din 2018, producţia şi consumul de cărbune în UE a scăzut, acest lucru fiind valabil atât în cazul huilei cât şi al lignitului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: