UE are un program de 7,5 miliarde de euro pentru “Europa digitală”. Acesta va finanța patru domenii: supercalculatoarele, inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi competenţele digitale avansate

Comisia Europeana Foto: Comisia Europeană / Facebook

Supercalculatoarele, inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi competenţele digitale avansate sunt cele patru domenii care vor fi finațate prin programul Europa Digitală. Comisia Europeană şi preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene vor găzdui în perioada 1-2 iunie 2021 Adunarea privind Agenda digitală, unul dintre subiecte fiind Programul Europa digitală, cu un buget general de 7,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar citat de Agerpres.

Agenda digitală va fi dedicată anul acesta deceniului digital al Europei. Acest eveniment la nivel înalt se va axa pe obiectivele pe care şi le-a fixat UE pentru 2030 în cadrul deceniului digital şi pe programul Europa digitală, un nou program de finanţare în valoare de 7,5 miliarde de euro, destinat implementării de proiecte digitale europene.

Programul va finanţa proiecte europene în patru domenii: supercalculatoarele, inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi competenţele digitale avansate. În timpul evenimentului, reprezentanţii sectorului şi ai mediului de afaceri, inclusiv ai întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi ai startupurilor, precum şi organismele guvernamentale vor avea posibilitatea de a afla mai multe despre posibilităţile pe care le oferă programul Europa digitală şi de a primi orientări practice.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

La Adunarea privind Agenda digitală vor participa miniştri din mai multe state membre, reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat şi ai societăţii civile. Aceştia vor discuta despre cum ar putea fi promovate, pe de o parte, exemplul Europei în toate domeniile şi, pe de altă parte, obiectivele pentru 2030 prezentate în Comunicarea Comisiei privind deceniul digital, inclusiv cele referitoare la competenţele digitale, la transformarea digitală a întreprinderilor, la conectivitatea de mare viteză şi la infrastructura digitală sigură şi durabilă, precum şi la digitalizarea serviciilor publice. Discuţiile se vor concentra, de asemenea, asupra modului în care pot fi promovate şi protejate cel mai bine în mediul digital valorile şi drepturile europene.

“Protejarea valorilor UE într-un context digital este tot mai importantă în condiţiile în care ne petrecem o parte importantă din timp online. Prin urmare, miza deceniului digital este să garanteze faptul că, în calitate de cetăţeni, avem aceleaşi drepturi atât online, cât şi offline”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a amintit că mai ales în timpul pandemiei s-a constatat rolul central pe care au ajuns să îl ocupe tehnologiile digitale în viaţa noastră. “Sectorul digital va fi unul dintre principalii piloni ai eforturilor noastre de redresare. Trebuie să construim împreună un continent rezilient şi suveran din punct de vedere digital, cu sprijinul programului Europa digitală”, a spus Breton.

În prima zi a Adunării privind Agenda digitală se va discuta despre deceniul digital: Viziunea Europei şi posibilităţile de transformare digitală a Europei până în 2030.
Discuţiile se vor concentra asupra definirii căii pe care trebuie să o urmeze Europa pentru a face din transformarea digitală o reuşită până în 2030, pe baza viziunilor prezentate în luna martie de către Comisie în cadrul Busolei pentru dimensiunea digitală. Se vor face investiţii importante în vederea atingerii obiectivelor fixate în acest domeniu, inclusiv prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta pregătirile care sunt în curs în vederea unei declaraţii interinstituţionale comune privind drepturile şi principiile digitale pentru deceniul digital. Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, va prezenta Declaraţia de la Lisabona, care va contribui la aceste pregătiri. Declaraţia aşteptată privind drepturile şi principiile digitale pentru deceniul digital va include numeroase angajamente, printre care acela de a asigura accesul la o conectivitate de înaltă calitate în întreaga Europă, de a promova competenţele digitale pentru toţi cetăţenii şi de a construi unui mediu online echitabil şi lipsit de discriminare. Consultarea publică pe acest subiect, deschisă până la 2 septembrie 2021, are drept scop lansarea unei dezbateri ample la nivelul societăţii şi colectarea opiniilor cetăţenilor, a organizaţiilor neguvernamentale şi a organizaţiilor societăţii civile, a întreprinderilor, a administraţiilor şi a tuturor părţilor interesate cu privire la această tematică. Contribuţiile colectate vor sta la baza propunerii de declaraţie interinstituţională.

În cadrul primei zile va avea loc şi ceremonia de lansare a EllaLink, un proiect cofondat de UE prin intermediul programului BELLA. EllaLink este un cablu submarin optic care leagă Europa de America de Sud. Acest program, care constituie un pas esenţial către atingerea obiectivului UE de a investi într-o mai bună conectivitate cu partenerii săi, va asigura prima conexiune de date directă şi de mare capacitate între Europa şi America Latină menită să sprijine schimbul şi prelucrarea de date din domeniul cercetării şi educaţiei. UE este investitorul cu cea mai mare contribuţie la programul BELLA, în valoare de 26,5 milioane de euro, reţelele naţionale de cercetare şi educaţie din America Latină şi guvernul brazilian contribuind şi ele cu fonduri suplimentare.

Programul Europa digitală va fi subiectul central al celei de a doua zile a Adunării privind Agenda digitală. Cu un buget general de 7,5 miliarde de euro, programul
are drept obiectiv consolidarea suveranităţii digitale a UE, dar şi sprijinirea celor două obiective îngemănate ale Uniunii – tranziţia verde şi transformarea digitală. Programul va accelera redresarea economică şi transformarea digitală a Europei, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: