UE avertizează asupra riscului sporit de supraîncălzire financiară în imobiliare

Imobiliare pixabay.com

Cererea puternică pentru locuințe în Europa, legată în special de condițiile de creditare foarte favorabile, majorează prețurile și sporește fragilitatea financiară a sectorului, avertizează Comitetul european pentru riscuri sistemice (CERS), citat de BFM TV.

Băncile au continuat să împrumute masiv gospodăriile în perioada epidemiei de Covid-19 pe fondul dobânzilor minimale menținute de BCE și a relaxării exigențelor legate de fondurile proprii, pentru a susține economia în criza sanitară. “Pe termen mediu, impactul pandemiei și dobânzile mici riscă să crească vulnerabilitățile legate de veniturile gospodăriilor și capacitatea de serviciu a datoriei, precum și nivelul global de îndatorare”, potrivit raportului acestui comitet însărcinat cu riscurile financiare de amploare în cadrul Uniunii Europene.

Volumul creditelor ipotecare a crescut și el. În condițiile în care economia europeană a revenit la nivelul anterior pandemiei, autoritățile naționale “ar trebui să aibă în vedere (re)introducerea sau înăsprirea măsurilor macroprudențiale” care vizează limitarea riscurilor sistemice, potrivit CERS.

Cadru legislativ sau de reglementare insuficient în anumite țări

În Germania, unde studiile evaluează între 19 și 23% supraestimarea prețului locuințelor, comitetul recomandă impunerea unei limite obligatorii a raportului dintre valoarea creditului și valoarea de cumpărare a locuinței. Mai specific, comitetul a emis două recomandări (Germania și Austria) și cinci avertismente (Bulgaria, Croația, Ungaria, Slovacia și Liechtenstein) în țări unde cadrul legislativ sau de reglementare este considerat insuficient pentru a atenua fragilitățile identificate.

CERS, creat după marea criză financiară din 2008 pentru a supraveghea și preveni riscurile sistemice în sistemul financiar european, are aproape 40 de membri în consiliul său director, printre care toți cei 27 de guvernatori ai băncilor centrale. Este condus de Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *