UE crede că a găsit o modalitate prin care companiile să plătească gazul rusesc fără a încălca sancțiunile de război

Redacția apr. 24, 2022 1 comentarii
UE, Uniunea Europeana, comisia

Companiile UE ar putea să rezolve cererea Rusiei de a primi plăți de gaz în ruble fără a încălca sancțiunile dacă plătesc în euro sau dolari, care sunt apoi convertiți în moneda rusă, a declarat vineri Comisia Europeană, scrie Reuters.

De asemenea, companiile ar trebui să caute condiții suplimentare privind tranzacțiile, cum ar fi o declarație conform căreia își consideră obligațiile contractuale încheiate odată ce au depus valutele non-rusești.

Moscova a avertizat Europa că riscă să fie tăiate aprovizionarea cu gaz dacă nu plătește în ruble. În martie, a emis un decret prin care propunea cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank pentru a efectua plăți în euro sau dolari, care vor fi apoi convertite în ruble.

Războiul din Ucraina a provocat deja daune de 60 de miliarde de dolari. Ar putea activele înghețate ale Rusiei să plătească factura?

Comisia a declarat la începutul acestei luni că decretul riscă să încalce sancțiunile UE, deoarece va pune finalizarea efectivă a achiziției – odată ce plățile sunt convertite în ruble – în mâinile autorităților ruse.

Într-un document consultativ trimis statelor membre joi, Comisia a spus însă că propunerea Moscovei nu împiedică neapărat un proces de plată care ar respecta sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina.

Sfatul Comisiei nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, ci este o încercare de a conduce discuția în timp ce statele membre stabilesc cum pot continua să plătească pentru gazul rusesc.

Bruxelles-ul a spus în document că există opțiuni care ar putea permite companiilor să continue să plătească legal pentru gaz.

„Companiile din UE pot cere omologilor lor din Rusia să-și îndeplinească obligațiile contractuale în același mod ca înainte de adoptarea decretului, adică prin depunerea sumei datorate în euro sau dolari”, se arată în document.

Cu toate acestea, procedura pentru obținerea derogărilor de la cerințele decretului nu este încă destul de clară. Înainte de a efectua plăți, operatorii din UE ar putea face și o declarație clară privind îndeplinirea obligațiilor lor contractuale atunci când depun euro sau dolari la Gazprombank – spre deosebire de mai târziu, după ce plata este convertită în ruble, se arată în document.

„Ar fi recomandabil să se solicite confirmarea din partea rusă că această procedură este posibilă în conformitate cu regulile decretului”, potrivit documentului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că firmele ar trebui să respecte moneda convenită în contractele lor cu Gazprom – dintre care 97% sunt în euro sau dolari.

Regimul de sancțiuni al UE nu interzice companiilor să deschidă conturi la Gazprombank sau să se angajeze cu banca pentru a încerca să caute o soluție.

Sursa foto: FMI Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.