UE dezvăluie „Global Gateway”, o alternativă la inițiativa „O centură, un drum” a Chinei. Ajutoare de dezvoltare în valoare de 300 de miliarde de euro vor fi mobilizate în lume

Ursula von der Leyen, Comisia Europeană Sursa foto: ec.europa.eu

Comisia Europeană a prezentat miercuri o strategie prin care vrea să contracareze inițiativa noilor drumuri ale mătăsii ale Chinei, cunoscută drept „O centură, un drum”. Prin această strategie, UE vrea să mobilizeze, până în 2027, fonduri publice şi private în sumă de 300 de miliarde de euro în proiecte de infrastructură în întreaga lume, relatează AFP.

Proiectul, intitulat „Global Gateway” (Portal global), reuneşte atât resurse de la UE şi de la cele 27 de state membre ale Uniunii, de la instituţii financiare europene şi instituţii naţionale de dezvoltare, cât şi investiţii ale sectorul privat, precizează Comisia.

„Investiţiile în (domeniile) digital, sănătate, mediu, în sectoarele energiei şi transporturilor, dar şi în educaţie şi cercetare urmează să fie o prioritate”, subliniază CE.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Proiectul european, conceput drept o alternativă a strategiei chineze a „noilor drumuri ale mătăsii”, se prezintă drept un model al respectării drepturilor omului.

„Vrem proiecte care să fie puse în aplicare cu un înalt nivel de transparenţă, bună guvernanţă şi de calitate”, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Comisia spune că Global Gateway va reuni UE, statele sale membre și instituții financiare și de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru a mobiliza sectorul privat cu scopul de a facilita investițiile pentru ceea ce UE numește impact „transformațional”.

UE explorează posibilitatea de a înființa o Facilitate europeană de credit la export pentru a completa acordurile existente de credit la export la nivelul statelor membre și pentru a crește puterea globală a UE în acest domeniu. Facilitatea ar contribui la asigurarea unor condiții de concurență mai echitabile pentru întreprinderile din UE pe piețele țărilor terțe, unde acestea trebuie să concureze din ce în ce mai mult cu firmele străine care primesc un sprijin mare din partea guvernelor lor și, astfel, le va facilita participarea la proiectele de infrastructură.

UE va oferi nu numai condiții financiare solide pentru parteneri, prin granturi, împrumuturi favorabile și garanții bugetare pentru a reduce riscul investițiilor și a îmbunătăți sustenabilitatea datoriilor, ci va promova și cele mai înalte standarde de management de mediu, social și strategie. UE va oferi asistență tehnică partenerilor pentru a le spori capacitatea de a pregăti proiecte credibile care să asigure un raport calitate/preț bun în infrastructură.

Delegațiile UE din întreaga lume vor juca un rol cheie în identificarea și coordonarea proiectelor Global Gateway în țările partenere.

Nu a fost menționată nicio inițiativă a Chinei în anunțul autorităților europene, dar planul este deja văzut de specialiști drept un efort european de a contesta inițiativa din China.

Beijingul şi-a lansat în 2013 strategia mondială de investiţii „noile drumuri ale mătăsii”, un proiect-far al președintelui Xi Jinping. Denumit în mod oficial „O centură, un drum”, acest proiect vizează dezvoltarea infrastructurii terestre şi maritime în vederea unei conexiuni mai bune între China, Europa şi Africa. China a angajat deja investiţii în valoare de aproape 140 de miliarde de dolari (124 de miliarde de euro), potrivit unor date oficiale.

Occidentul a denunțat această inițiativă drept un instrument de influenţă al Chinei asupra ţărilor sărace. El reproşează Beijingului faptul că îndeamnă ţările emergente la o supraîndatorare şi critică licitaţii netransparente, suspectate de corupţie, denunţând totodată o nerespectare a drepturilor omului, sociale şi de mediu.

Mario Holzner, directorul Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena – care a solicitat o inițiativă „Drumul European al Mătăsii” încă din 2018 – a salutat planul și a spus că pentru multe economii din Europa emergentă va oferi o altă opțiune de a finanța investiții importante și foarte necesare în infrastructură.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: