UE se așteaptă ca cererea de gaze a statelor membre să scadă mai mult decât importurile din Rusia în 2023

gaze Sursa foto: Pixabay

Bruxelles-ul a declarat că se așteaptă ca cererea de gaze din UE să scadă cu mai mult decât importurile totale din Rusia în acest an, scrie Financial Times.

Conform unui document intern al Comisiei Europene, consultat de Financial Times, se estimează că măsurile de economisire a gazului luate de cele 27 de state membre ale UE vor reduce consumul în 2023 cu 60 de miliarde de metri cubi (miliarde de metri cubi) față de consumul mediu al blocului în ultimii cinci ani.

Acest lucru reprezintă „mai mult decât volumele de gaze pe care încă mai prevedem să le importăm din Rusia în 2023, atât prin conducte, cât și prin [gaz natural lichefiat]”, se arată în document. Este, de asemenea, cu 8 miliarde de metri cubi mai mult decât a reușit blocul să economisească anul trecut, în plină criză energetică.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni a comisarilor, că scăderea cererii nu a fost „un noroc”, ci rezultatul unei serii de legi de urgență adoptate în 2022 în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, potrivit unor note de discurs consultate de FT.

Printre aceste legi se număra un acord prin care țările UE urmau să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15%, o țintă care a fost depășită, potrivit Comisiei.

Un oficial UE care lucrează în domeniul politicii energetice a declarat că „cifrele privind reducerea sunt destul de izbitoare”, adăugând că acest lucru înseamnă că „Rusia și-a pierdut influența pe care o avea asupra Europei în domeniul gazelor”.

Cu toate acestea, analiștii au subliniat că UE a avut o iarnă blândă în 2022 și că prețurile ridicate au dus la reducerea producției în industria energofagă.

În cazul în care blocul comunitar îndeplinește așteptările Comisiei de a reduce cererea cu 60 de miliarde de metri cubi, ar putea exista o supraofertă și o „mare, mare scădere a prețurilor”, a avertizat Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group.

În martie, țările UE au convenit să prelungească cu încă un an obiectivul de reducere a cererii cu 15%, chiar dacă eforturile de economisire a energiei nu au fost resimțite în mod egal în întregul bloc.

Un raport publicat miercuri de Biroul European de Mediu a constatat că doar 14 din cele 27 de țări ale UE au introdus măsuri obligatorii de reducere a consumului de energie, iar cinci dintre acestea – Germania, Franța, Italia, Spania și Portugalia – au reprezentat 60% din scăderea cererii.

„Cele mai solide măsuri de economisire a gazelor au fost puse în aplicare în țările care importă cantități mari de gaz rusesc, cum ar fi Italia și Germania”, se arată în raport.

Bulgaria, Letonia și România au fost singurele state membre care nu au pus în aplicare nicio lege privind economisirea energiei, ceea ce s-ar putea datora în parte cererii deja scăzute de gaze în aceste țări, se arată în raport.

Importurile rusești reprezentau anterior aproximativ două cincimi din gazele blocului, dar au fost reduse constant de Moscova în perioada premergătoare și după invazia de anul trecut din Ucraina, în încercarea de a crește prețurile și de a comprima aprovizionarea cu energie a UE. Datele preliminare ale Comisiei arată că, în martie, importurile UE de gaze rusești au fost cu 74% mai mici decât în martie 2021, se arată în document.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: