UE și India planifică un acord global de infrastructură, ca răspuns la inițiativa Chinei „O centură, un drum”

Construcții facilități fiscale scutiere sursa foto: Facebook/ FMI

UE și India sunt în discuții pentru a construi proiecte de infrastructură comune în întreaga lume, în cea mai recentă încercare de a concura cu inițiativa Chinei „O centură, un drum”, scrie Financial Times.

Planul, descris ca un parteneriat de „conectivitate” în sectoare precum energie, digital și transport, ar viza să ofere garanții juridice mai bune și condiții de împrumut mai puțin oneroase decât cele oferite de Beijing, afirmă diplomații.

Inițiativa, pe care India și UE ar dori să o dezvăluie la un summit virtual din 8 mai, vine în contextul în care SUA încearcă să stimuleze eforturi similare pentru a contracara influența crescândă a Chinei. Planul UE-India nu ar fi considerat o alianță anti-Beijing, ci ar fi văzut ca parte a unei încercări de a oferi alternative la „Belt and Road Initiative” în Europa, Africa și Asia.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cu toate acestea, termenii încă nu au fost definitivați, inclusiv sursa fondurilor, care sunt destinate să provină din sectoarele public și privat.

„Există o fereastră de oportunitate pentru a face echipă și a crea un mediu pentru o globalizare bazată pe parteneriat, care ar fi mai atractivă decât ceea ce poate oferi China”, a spus un diplomat al UE.

„UE și aliații săi au aici un interes comun în a prezenta o alternativă la inițiativa O centură, un Drum, mai degrabă decât să permită dominanța investițiilor chineze”, a afirmat acesta.

Parteneriatul India-UE s-ar concentra pe proiecte comune în propriile teritorii, inițiative în țări terțe și stabilirea standardelor în domenii precum durabilitatea financiară și standardele de referință ale statului de drept, au adăugat diplomații. Un alt accent ar fi pe îmbunătățirea cooperării în cercetare și inovare.

UE a anunțat anterior planuril privind alocarea a zeci de miliarde de euro pentru investiții în construirea de legături între Europa și Asia. India a promis, de asemenea, finanțări semnificative pentru proiecte internaționale.

Miercuri, când ambasadorii UE s-au întâlnit pentru a formula o strategie mai largă, în cadrul unei ședințe cu ușile închise, discuția a durat aproape două ore și a fost un „apel de trezire” pentru intensificarea activității în zonă, a spus un diplomat.

Încercările Bruxelles-ului de a combate influența Chinei vin în contextul în care UE încearcă, de asemenea, să-și aprofundeze legăturile economice cu Beijingul, inclusiv prin semnarea unui acord provizoriu de investiții în decembrie.

UE a confirmat negocierile dintre India și UE, insistând că planurile de legătură între Europa și Asia erau o „platformă incluzivă deschisă pentru cooperare cu toți partenerii” și nu erau direcționate „împotriva niciunei alte țări sau regiuni”.

Inițiativa „O centură, un drum” (BRI) din China, condusă de administrația președintelui Xi Jinping în 2013, a stârnit neliniște în contextul în  care Beijingul urmărea să finanțeze proiecte care implică drumuri, căi ferate, poduri și porturi.

Cadrul larg al BRI a fost aprobat de peste 150 de state și organizații internaționale, inclusiv peste jumătate din cele 27 de națiuni ale UE. Ea s-a confruntat, de asemenea, cu o reacție adversă, inclusiv cu privire la standardele de mediu, datoriile la care se angajează statele și penalitățile cu care se confruntă dacă nu reușesc să le ramburseze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: