UE susține pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv plafonarea prețului petrolului

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

Uniunea Europeană a ajuns miercuri la un acord privind al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include sprijin pentru un plafon de preț pentru vânzările de petrol către țări terțe, scrie Bloomberg.

Acordul include măsuri de atenuare a impactului pe care sancțiunile îl vor avea asupra țărilor cu industrii mari de transport maritim, cum ar fi Grecia, Cipru și Malta, potrivit unor surse Bloomberg.

„Am aprobat un nou pachet de sancțiuni”, a declarat reporterilor Andrzej Sados, ambasadorul polonez la UE. „Acesta include un plafon de preț pentru petrolul rusesc livrat în țări terțe și mecanisme pentru a evita eludarea sancțiunilor.”

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Sancțiunile, care ar urma să intre în vigoare joi, vor interzice transportul maritim al petrolului rusesc către țări terțe peste un plafon al prețului petrolului, a precizat președinția cehă a UE într-un tweet. Măsura ar extinde o interdicție de import de bunuri, inclusiv produse din oțel, și ar interzice furnizarea de servicii IT, de inginerie și juridice către entități rusești, a precizat aceasta.

Pachetul ar adăuga o interdicție privind expedierea petrolului rusesc la restricțiile existente privind serviciile necesare pentru transportul acestuia, dar ar prevedea o excepție pentru petrolul cu un preț egal sau mai mic decât un nivel stabilit de o coaliție a Grupului celor șapte și a altor țări, potrivit unui proiect consultat de Bloomberg.

Pachetul mai amplu de sancțiuni ar viza o serie de persoane și entități, inclusiv oficiali de rang înalt din ministerul rus și persoane implicate în organizarea referendumurilor recente, condamnate pe scară largă. De asemenea, ar restricționa accesul la articole de aviație, componente electronice și substanțe chimice specifice pentru a priva armata rusă de tehnologii importante. 

De luni de zile, SUA fac presiuni pentru a elibera exporturile de țiței rusesc, temându-se că sancțiunile actuale ale UE ar afecta prea puternic aprovizionarea cu petrol. 

Unele națiuni au fost deranjate de faptul că ultimul proiect de sancțiuni pare să fi slăbit mai multe dintre măsurile propuse, inclusiv eliminarea unei companii rusești de extracție a diamantelor de pe lista de sancțiuni.

Pentru a permite plafonarea prețului petrolului, blocul va trebui să își modifice legislația actuală. În iunie, națiunile UE au convenit asupra unei interdicții totale a asigurărilor și serviciilor financiare pentru petrolul transportat pe mare, în timp ce transportul maritim a fost scutit de restricții. Majoritatea acestor interdicții urmează să intre în vigoare la 5 decembrie, alături de o interdicție privind achizițiile de țiței rusesc în UE.

Fiind practic un pașaport standard al industriei pentru comerț, asigurarea europeană pentru transporturile cu petroliere protejează împotriva riscurilor, inclusiv a scurgerilor de petrol, și se bazează în mare măsură pe companiile europene.

G-7, care a aprobat un plafon la începutul acestei luni, a declarat că dorește să se ajungă la un acord înainte de 5 decembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: