BREAKING UE investighează furnizorii chinezi de turbine eoliene pentru parcuri din cinci state membre, inclusiv România

Engie parc eolian

Update: Comisarul european Margrethe Vestager a anunţat marţi că Executivul comunitar a deschis o nouă investigaţie asupra subvenţiilor de care au beneficiat producătorii chinezi de turbine eoliene, care sunt destinate pentru o serie de parcuri eoliene construite în Europa, inclusiv în România, transmite Reuters, citat de Agerpres.

“Astăzi, demarăm o nouă anchetă asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene. Investigăm condiţiile pentru dezvoltarea de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria”, a declarat Margrethe Vestager, într-un discurs pronunţat la Universitatea Princeton din SUA. În acest discurs, Margrethe Vestager nu a dezvăluit identitatea companiilor chineze vizate.

În replică, un organism care reprezintă interesele companiilor chineze la Bruxelles şi-a exprimat „profunda nemulţumire” cu privire la ceea ce a catalogat drept protecţionismul şi lipsa de transparenţă din partea UE, în contextul în care introduce noi reguli destinate să contracareze ajutoarele de stat de care beneficiază companiile străine. „Această acţiune trimite un semnal negativ la nivel global sugerând discriminarea împotriva companiilor chineze şi sprijinind protecţionismul”, susţine Camera chineză de comerţ în Uniunea Europeană.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Executivul comunitar investighează deja dacă se impun tarife vamale pentru importurile chineze de automobile electrice şi susţine că dovezile pe care le-a strâns că producătorii chinezi au beneficiat de ajutoare de stat.

Știrea inițială: Comisarul european Margrethe Vestager urmează să anunţe marţi că Executivul comunitar a deschis o nouă investigaţie asupra subvenţiilor de care au beneficiat producătorii chinezi de turbine eoliene, care sunt destinate pentru o serie de parcuri eoliene construite în Europa, inclusiv în România, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-un discurs care ar urma să fie pronunţat la ora 3 p.m. CET la Universitatea Princeton din SUA, Vestager va anunţa că Executivul comunitar va analiza condiţiile pentru construirea de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria, susţine Reuters care a obţinut în avans o copie a discursului.

Margrethe Vestager nu ar urma să dezvăluie identitatea companiilor chineze vizate.

Noua investigaţie vine la o săptămână după ce Bruxelles-ul a demarat două investigaţii aprofundate vizând rolul potenţial de denaturare a pieţei al subvenţiilor străine acordate ofertanţilor în cadrul unei proceduri de achiziţii publice din România. Potrivit Comisiei, doi ofertanţi chinezi au beneficiat de subvenţii de stat semnificative care le-au permis să ofere preţuri mai mici la procedura de licitaţie organizată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotovoltaic Rovinari Est S.A.) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.

Citește și:

ANALIZĂ România, o locație din ce în ce mai atractivă pentru investițiile companiilor din China. Economiști: Companiile chineze vor să profite de țările vulnerabile și sărace pentru a dezvolta puncte cheie de producție în domenii importante

ANALIZĂ Cum încearcă firmele din China să pătrundă în domenii strategice din economia românească / Ce contracte au cu statul român și cine sunt politicienii care promovează interesele Chinei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: