ANALIZĂ România, o locație din ce în ce mai atractivă pentru investițiile companiilor din China. Economiști: Companiile chineze vor să profite de țările vulnerabile și sărace pentru a dezvolta puncte cheie de producție în domenii importante

yuan chinezesc china bani sursa foto: Pixabay

Companiile chinezești au început să intre puternic pe piața din România, în special în domenii importante de producție, cum ar fi de componente electronice sau în sectorul auto, pentru a-și muta producțiile mai aproape de consumatorii europeni, în ciuda faptului că Uniunea Europeană se luptă pentru a-și reduce dependența de furnizorii din Asia de Est. Cel mai recent exemplu este cel al grupului chinez Haida, producător de anvelope auto, care a înființat o companie în România și pregătește o fabrică pentru producția de anvelope.

Consultanții din imobiliare chestionați de Economedia transmit că România va fi pe viitor, alături de Ungaria, o locație atractivă pentru investițiile companiilor din China datorită faptului că este membră UE și că forța de muncă este încă relativ ieftină. În schimb, economiștii atrag atenția că, astfel, China încearcă să profite de țările vulnerabile și sărace din UE, așa cum este și cazul României, pentru a ajunge mai ușor pe piețele europene de desfacere, în ciuda faptului că producătorii chinezi au probleme legate de securitate și că nu respectă întotdeauna standardele legale de calitate.

România, printre țările cu un nivel ridicat de investiții chineze, depășită doar de Ungaria și Serbia în regiune

România se situează printre țările cu un nivel relativ ridicat de investiții chineze, cu investiții de aproximativ 2,8 miliarde de euro, fiind depășită doar de Ungaria și Serbia în regiune, arată o statistică prezentată de autoritățile chineze. Din punct de vedere al valorii totale a investițiilor chineze în Europa Centrală și de Est, rapoartele arată însă că, după eliminarea proiectelor de infrastructură și fuziunilor și achizițiilor internaționale, valoarea reală a acestor investiții este semnificativ diminuată.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Exemplele de companii chinezești intrate în România sunt numeroase, în ultima perioadă.

Grupul chinez Haida, producător de anvelope auto, a înființat o companie în România și pregătește o fabrică pentru producția de anvelope, scrie Tyre World Network. În data de 26 octombrie, Jiangyin Haida Rubber & Plastic Co., Ltd. a anunțat că intenționează să înființeze o companie cu capital integral în România. Compania a fost deja înregistrată sub numele de „HAIDA RUBBER & PLASTIC ROMANIA SRL” (Haida România), cu adresa în strada Feleacu, București. Totodată, chinezii au virat și primii bani, respectiv un capital social de 700.000 de dolari. „După înființare, Haida România s-a angajat în principal în producția de produse din cauciuc și plastic”, arată anunțul de înființare. Haida a transmis că scopul acestei investiții străine se datorează cererii de pe piața europeană pentru automobile. Compania intenționează să dezvolte piața europeană, să extindă scara de vânzări existentă a companiei, luând în același timp în considerare existența unor clienți de peste mări pentru localizarea producției, astfel încât compania intenționează să înființeze o companie „nepoată” în România, pentru a facilita proximitatea serviciilor pentru clienții europeni. (Detalii AICI)

Marele producător chinez de harnașamente auto KSHG Auto Harness se extinde semnificativ în România. Recent, dezvoltatorul de proprietăți industriale și logistice CTP a anunțat că a închiriat către companie 13.000 mp de spații de producție la CTPark Deva II, după ce a ocupat deja 8.000 mp de spațiu de producție în 2022.

Amintim că România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic. În primăvara anului 2021 Guvernul (Cîțu) a dat o Ordonanță de Urgență prin care a interzis firmelor din China să participe la licitațiile publice din România, conform unor reglementări europene.

Economedia a scris deja, AICI, cum încearcă firmele din China să pătrundă în domenii strategice din economia românească. Unele dintre acestea au contracte cu statul român și există inclusiv politicieni care promovează interesele Chinei.

Dezvoltatori imobiliari: România, o destinație atractivă pentru companii chineze, pentru a scurta lanțul de aprovizionare

Andrei Bențea, senior leasing officer, CTP România transmite că, dacă în 2020 și 2021 se discuta despre relocări de producție din China sau din Asia în general ca trend așteptat, în 2022 și în 2023 au existat primele relocări și la extinderi ale acestor linii de producție.

Zona de Centru și Vest a României, precum Deva, Turda, Oradea, Arad și Timișoara sunt în vizorul companiilor din China pentru a dezvolta spații de producție, transmite Andrei Bențea, senior leasing officer, CTP România.

„România va fi alături de Ungaria o locație atractivă pentru investițiile companiilor din China în urma solicitării marilor companii europene de a scurta (din punct de vedere al distanței) lanțul de aprovizionare – furnizorii acestor companii fiind nevoiți să își deschidă unități de producție cat mai aproape”, a declarat Andrei Bențea.

Potrivit consultanților Cushman & Wakefield Echinox, România a devenit o destinație atractivă pentru investitori, situându-se pe locul 4 în Europa din perspectiva intențiilor de investiție în 2023. Sectoarele care prezintă interes major sunt lanțurile de aprovizionare și logistică, precum și domeniul serviciilor de suport pentru afaceri și producția de componente electronice (EMS).

„Recent, investițiile chinezești în România au inclus diverse domenii, cum ar fi producția de mobilier (UEChairs) sau recentele proiecte din Timișoara, Topband (soluții inteligente de control) și Etron (cipuri pentru plăci de bază), dar e important de menționat că unele dintre aceste investiții nu sunt mereu duse la finalitate. Un exemplu notabil este acordul din 2013 cu China General Nuclear Power Corporation pentru extinderea centralei nucleare de la Cernavodă, care a fost abandonat în 2020. Investițiile chinezești în România sunt notabile, dar trebuie evaluate cu atenție, ținând cont de diferențele dintre planurile anunțate și realizările efective”, spune Andrei Brinzea, partener Cushman & Wakefield Echinox.

Acesta spune că poziția geografică a României facilitează accesul la piețele europene și eurasiatice, făcând din România un hub logistic pentru companiile chineze care vor să-și extindă operațiunile în aceste regiuni.

„România poate servi ca o bază pentru companiile chineze care doresc să exporte produse în UE și în alte regiuni, profitând de acordurile comerciale ale României și de accesul său la piața unică europeană”, mai spune Andrei Brinzea.

Beneficii precum istoricul în activitățile de producție, disponibilitatea forței de muncă specializate, costurile atractive cu resursele umane și conectivitate cu piețele europene fac din regiune o destinație de nearshoring, transmit consultanții CTP.

„În mod particular, România, fiind a doua țară ca marime din CEE, după Polonia, este o locație interesantă pentru companiile din China și din Asia în general din doua motive majore:

  • este o țară membră a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu sunt formalitati vamale de facut în cazul livrării în cadrul altei țări din cadrul UE,
  • încă poate fi găsită forță calificată de muncă la costuri mai atractive față de vestul Europei.

Menționăm apartenența la UE și forța de muncă disponibilă, calificată, la care am putea adăuga flexibilitatea dezvoltatorilor imobiliari de a personaliza soluțiile de spații de producție oferite, disponibilitatea terenurilor pentru noi dezvoltări imobiliare și viteza de dezvoltare imobiliară”, precizează Andrei Bențea, senior leasing officer, CTP România.

Economiști: Strategia Chinei este de a intra prin cele mai vulnerabile părți ale lanțului european

„China încearcă să intre peste tot în Uniunea Europeană. Este foarte important să pătrundă oriunde și caută ca strategie țările mai sărace sau cele mai vulnerabile, care au nevoie de investiții și care au nevoie și să-și crească cât mai rapid produsul intern brut. Sigur că primele piețe și cele mai interesante și pentru chinezi sunt Germania, Franța, Italia, piețele mari ale Uniunii Europene, dar din ce în ce mai mult am văzut investiții chineze și în Ungaria și în Grecia, unde au intrat foarte puternic tocmai în țările foarte vulnerabile”, a declarat pentru Economedia economistul Dragoș Cabat.

Astfel, strategia Chinei este de a intra prin cele mai vulnerabile părți ale lanțului european. „De aceea România este interesantă pentru companiile chineze, precizează economistul Dragoș Cabat. „În general țările de la marginea UE sunt interesante pentru că, odată ce au ajuns aici, produsele chinezești sunt fabricate în UE și așadar nu mai au niciun fel de piedică de a merge mai departe în celelalte țări din Europa”, spune el.

Analistul economic spune că interesul companiilor chineze este tot mai mare pentru ce înseamnă Uniunea Europeană, fiind o piață de desfacere importantă, precum și o piață importantă privind tehnologia cea mai modernă.

„Va crește interesul pentru piața Uniunii Europene în general și în principal pentru țările mai sărace și mai vulnerabile din cadrul UE, așa cum este România. Principalele pericole ale acestor investiții chineze sunt cele legate de securitate și de a crea o dependență de piața chineză. Nu trebuie să fim dependenți de niște producători care nu respectă întotdeauna standardele legale, au cu totul alte standarde de calitate. Atunci e bine să nu devenim complet dependenți de ei”, precizează Dragoș Cabat. 

Citește și 

ANALIZĂ Cum încearcă firmele din China să pătrundă în domenii strategice din economia românească / Ce contracte au cu statul român și cine sunt politicienii care promovează interesele Chinei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Câtă gargară ca să spuneți nimic. China nu are nicio investiție majoră așa cum are in Ungaria .

  2. N-au chinezii nicio sansa cu securistii mafioti care stapanesc Romania. In momentul in care misca in front astia le iau fabricile. Si ungurii lui Viktor Orban tot acelasi plan il au. Capcana e pt chinezi nu pt romani, deci eu zic sa-i lasam sa vina si sa bage bani aici.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.