UE vrea să creeze un plan pentru amânarea cu un an a tarifelor la vânzările de vehicule electrice între blocul comunitar şi Marea Britanie

masini electrice statie incarcare Sursa Foto: Pexels

Uniunea Europeană elaborează un plan ce vizează amânarea cu un an a tarifelor la vânzările de vehicule electrice între blocul comunitar şi Marea Britanie, într-o încercare de a dezamorsa disputa privind noile reglementări, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, se arată într-un articol apărut în publicaţia Financial Times (FT), citată de Agerpres.

Maris Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul va interpreta reglementările “made in Europe” foarte lejer în 2024, acordând producătorilor auto mai mult timp pentru a se aproviziona cu baterii mai mult din Europa şi mai puţin din Asia.

“Vrem să rezolvăm problema şi o discutăm, de asemenea, cu partenerii din Regatul Unit. Aş fi foarte fericit dacă se ajunge la un acord înainte de termenul limită din 31 decembrie”, a afirmat Sefcovic.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Companiile auto de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii au cerut UE să amâne cerinţele comerciale post Brexit.

Conform acordului comercial convenit când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să vină din Regatul Unit sau din UE din 2024, pentru evitarea tarifelor. Dacă nu este îndeplinită reglementarea, se aplică tarife la import de 10%. Restricţii mai dure urmează să fie aplicate din 2027. În timp ce multe baterii pentru vehicule electrice sunt produse în China, vehiculele care sunt trimise în ambele direcţii ar urma să devină mai scumpe din 2024, fără o amânare a noilor reglementări.

Londra a cerut amânarea cu trei ani a implementării reglementărilor.

Comisia Europeană vrea să redefinească ce este considerat european conform aşa-numitelor “reguli de origine”.

“Nu avem un calendar exact, dar discutăm poziţia noastră internă şi suntem conştienţi că este o problemă presantă pentru UE şi Marea Britanie”, a explicat Sefcovic.

Dacă va fi finalizat, compromisul va fi salutat de industria auto de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii.

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a cerut o amânare cu trei ani a reglementărilor. Fără o amânare, tarifele ar putea totaliza 4,3 miliarde de euro în perioada 2024-2026, reducând în mod potenţial producţia de vehicule electrice cu aproximativ 480.000 unităţi.

“Majorarea preţurilor vehiculelor electrice în Europa, chiar în momentul în care trebuie să luptăm pentru cota de piaţă, în contextul intensificării concurenţei internaţionale, nu reprezintă mişcarea potrivită”, susţine preşedintele ACEA şi şeful Renault, Luca de Meo.

Germania şi aproximativ 10 dintre cele 27 de state membre UE sprijină solicitarea Regatului Unit de amânare cu trei ani a implementării reglementărilor, în timp ce Franţa se opune.

Totuşi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru FT că francezul Thierry Breton – comisarul european pentru piaţă internă – consideră că o amânare cu un an ar fi o soluţie viabilă deoarece nu redeschide acordul Brexit şi nu compromite ambiţiile UE de a construi un lanţ de aprovizionare cu baterii european.

“Ceea ce este important este modul în care înţelegem regulile de origine. Suntem în procesul de dezvoltare a acestei metodologii şi construirea unei industrii de baterii în Europa şi în Marea Britanie astfel încât cred că trebuie să recunoaştem ca fiind originară din Europa orice parte a acelei baterii”, a declarat Sefcovic, fără a da amănunte suplimentare.

Dar el a reiterat că reglementările pot fi doar amânate un an, deoarece vrea să încurajeze investiţiile în producerea de baterii în UE.

Oficialii Guvernului de la Londra au declarat: “Avem nevoie de o soluţie comună UE – Marea Britanie pentru a evita impunerea de tarife cumpărătorilor de vehicule electrice din 2024, tarife care nu se aplică maşinilor cu motoare pe combustie”.

Şi Asociaţia Industriei Auto din Germania (VDA) a solicitat recent Uniunii Europene şi Marii Britanii să amâne cerinţele comerciale post Brexit, care ar afecta tranziţia spre vehiculele electrice (EV).

Problema este că o baterie poate reprezenta până la jumătate din costul unui vehicul electric nou, iar Europa nu are încă uzine care să fabrice suficiente baterii pentru vehiculele electrice, şi este puţin probabil să realizeze acest lucru până la finalul lui 2023, susţine VDA.

Tarifele impuse la exporturile în Marea Britanie şi la importurile din această ţară “vor reprezenta un dezavantaj concurenţial semnificativ pentru industria auto europeană în faţa concurenţei din Asia, pe piaţa britanică atât de importantă. De asemenea, va reprezenta un pericol pentru dezvoltarea mobilităţii electrice, deoarece va fi afectat întregul lanţ de aprovizionare al UE”, consideră Asociaţia Industriei Auto din Germania.

Marea Britanie rămâne a doua mare piaţă auto din Europa, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Of, greu cu furculisioanele.
    Tariff = taxă vamală, dați-o naibii că e cu totul altceva, nici nu se-nțelege dacă scrieți tarife.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.