UE vrea să reducă dependența de furnizorii mondiali de alimente, microprocesare, medicamente, materii prime și tehnologie 

Redacția mart. 11, 2022 0 comentarii
UE, Uniunea Europeana, comisia

Uniunea Europeană vrea să reducă dependența de furnizorii mondiali de alimente, microprocesoare, medicamente, materii prime și tehnologii digitale, scrie Reuters.

Blocul celor 27 de națiuni a analizat cum să devină mai independent în mai multe domenii strategice, de când pandemia de COVID-19 a arătat că o defalcare a lanțurilor globale de aprovizionare ar putea lăsa UE fără acces la produse farmaceutice sau microcipuri.

Războiul din Ucraina a făcut doar acest lucru mai clar, au spus oficialii UE, deoarece Europa se va lupta acum să se îndepărteze de gazul, petrolul, cărbunele și materii prime rusești și, eventual, să găsească furnizori alternativi de grâu.

„Confruntați cu o instabilitate tot mai mare, o concurență strategică și amenințări de securitate, am decis să facem pași decisivi în continuare spre construirea suveranității noastre europene, reducerea dependențelor noastre”, potrivit unei declarații comune a liderilor reuniți la Versailles.

Declarația spunea că UE își va reduce dependența de materiile prime critice importate prin parteneriate strategice, stocare, reciclare și eficiență a resurselor.

În sectorul semiconductorilor, UE vrea să-și construiască propriile fabrici și să își dubleze cota de piață globală la 20% până în 2030, se arată în proiect. Semiconductoarele sunt acum cumpărate în principal din Taiwan și Statele Unite.

De asemenea, UE va produce mai multe produse farmaceutice, în loc să le importe din China, va investi în cercetare și dezvoltare în sectorul sănătății și în tehnologii digitale precum inteligența artificială, cloud și implementarea telefoniei mobile 5G.

Pentru a deveni mai independentă în domeniul alimentar, UE va stimula producția de proteine ​​pe bază de plante.

Liderii UE ar vrea să finanțeze astfel de politici prin bugetele europene și naționale, folosind bani publici pentru a atrage investiții private mult mai mari. De asemenea, vor să folosească Banca Europeană de Investiții, care este deținută de guvernele UE, „pentru a cataliza investițiile, inclusiv finanțarea cu risc mai mare pentru antreprenoriat și inovare”.

Sursa foto: FMI Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *