Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, Clujana a fost evacuată din spații de către acționarul majoritar, Consiliul Județean Cluj, informează Actualdecluj.ro.
Clujana și-a suspendat activitatea de producție de câteva săptămâni, după ce a fost evacuată din spațiile din piața 1 Mai unde funcționa de la înființare, în urmă cu mai bine de un secol. Cel care o evacuează e Consiliul Județean Cluj, care e și acționarul majoritar al societății și cumpărătorul spațiilor, în contul datoriilor acumulate de fabrică în ultimii ani.
Conform unei informări a Clujana remise Bursei de Valori București, procedura de evacuare a demarat în august, iar până acum au fost eliberate două treimi dintre spațiile deținute – prin mutarea utilajelor de la etajul II, și parțial I, la parterul clădirii. Termenul stabilit pentru evacuarea integrală a clădirii este decembrie 2022. ”Nu ni s-a comunicat dacă utilajele, materia primă, produsele finite din magazii și magazine, precum și arhiva vor fi relocate sau se va stabili un custode pentru gestionarea și paza acestora după încheierea procedurii de evacuare”, arată compania. Din acest motiv, Clujana și-a suspendat activitatea de producție.
La Tribunalul Specializat a fost deschisă o procedură de faliment împotriva Clujana, de către Ninho SRL, care avea un contract de închiriere cu Clujana SA din perioada insolvenței pentru un magazin din Oradea, contract reziliat în iunie 2020 ”datorită faptului că dintr-o analiză a rezultat că era pe minus, chiria, salariile și utilitățile fiind mult mai mari decât încasările”, conform documentului menționat. În plus planul de deschidere a mai multor magazine în țară ”s-a dovedit un eșec financiar” – doar magazinul din Oradea a acumulat datorii de 78.000 de lei în 2019 și prima jumătate din 2020. S-au închis și magazinele din Sibiu și Bistrița, în iunie 2020. ”În data de 2 iulie 2020 am primit o notificare de plată de la firma Ninho SRL care ne somau să achităm suma de 29.497 lei, reprezentând chirii restante”, arată directorul Călin Oancea. ”Am contestat sumele întrucât o mare parte reprezentau chirie lunile martie, aprilie și mai 2020, când datorită stării de urgență magazinul fusese închis și conform legii chiriile trebuiau suspendate. Oricum firma Ninho SRL avea și o garanție primită de la Clujana SA în valoare de 21.429 lei, care nu a fost restituită. A avut loc și un proces, dosar nr. 9760/271/2020 la Judecătoria Oradea, unde am avut câștig de cauză, și nu înțelegem cum s-a ajuns ca această firmă să ne ceară falimentul. Mai ales că nu am fost citați în nici un proces cu dânșii din martie 2021”.
Amintim, ultima fabrică încă deținută de Stat din Cluj, fabrica de pantofi Clujana, a rămas fără activele din piața 1 Mai în care funcționa de la înființarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, după ce acționarul principal, Consiliul Județean, i le-a cumpărat în contul datoriilor de milioane de lei acumulate în ultimii ani în special ca taxe la stat. În aceste condiții după contractul semnat în 18 decembrie 2018 fabrica avea trei luni să se mute din spațiu.