Un grup de fermieri protestatari face “manifest” în care cere alinierea legislației românești la cea europeană pentru circulația utilajelor agricole, dar și “eliminarea regulilor absurde impuse de bănci pentru creditarea agricultorilor”

tractor pesticide agricultura Pexels sursa foto: Pexels

Un grup de fermieri români transmite o serie de solicitări, grupate într-un “manifest”. Alinierea legislației românești la cea europeană, din punctul de vedere al circulației utilajelor agricole pe drumurile publice, și încasarea subvențiilor în momentul depunerii cererii se numără printre solicitările formulate de un grup de fermieri protestatari, adunați de Dănuț Andruș, un fermier din Botoșani. Printre pretenții: “Eliminarea regulilor absurde impuse de bănci pentru creditarea agricultorilor și stabilirea, împreună cu BNR, a unui set flexibil și avantajos de criterii de acordare a împrumuturilor pentru fermieri”.

Reamintim că transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste fiind nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, precum şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie, conform Agerpres. Mai multe organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan, însă au confirmat participarea individuală a unor fermieri din organizaţiile lor. Vineri dimineaţa, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) s-a declarat solidară cu membrii fermieri care protestează la nivelul mai multor judeţe şi la intrarea în Bucureşti.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat pentru Agerpres că nu a primit până în prezent nicio solicitare din partea fermierilor care protestează de două zile în apropiere de Bucureşti, dar şi în ţară, menţionând însă că „uşa ministerului este deschisă”, dacă vor să vină la discuţii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Menționăm că Dănus Andruș nu se află pe lista reprezentanților fermierilor care se vor întâlni cu oficialii la începutul săptămânii următoare, conform agendei întâlnirilor ministrului Agriculturii cu reprezentanții mediului asociativ.

  1. Alinierea legislației românești la cea europeană, din punctul de vedere al circulației utilajelor agricole pe drumurile publice, prin echivalarea categoriei B cu TR și categoriei B1 cu TR1
  2. Înregistrarea utilajelor agricole pe bază de factură de proveniență și nu obligativitatea înmatriculării la primărie cu carte de identitate si ITP
  3. Înlăturarea, prin prevedere legală, a obligativității inspecției tehnice periodice, având în vedere că aceasta se realizează prin eliberarea unui document printat, conform documentelor producătorului.
  4. Obligativitatea acordării subvențiilor pe bază de criterii clare, care să fie respectate și sancționarea funcționarilor desemnați atunci când aceștia nu le pun în aplicare. Regândirea sistemului informatic, astfel încât să devină functional în totalitate și să proceseze în timp util documentele încărcate de solicitanți.
  5. Încasarea subvențiilor în momentul depunerii cererii, conform criteriilor de acordare, evitarea întârzierilor și a plății dobânzilor la bănci.
  6. Aplicarea legii forței majore si a calamităților, neimplementată până în prezent, pentru a putea să îi susțină pe cei cu probleme financiare, întrucât după 2 sau 3 ani de secetă excesivă, de creștere nejustificată a prețului la motorină și îngrășăminte și practicarea de prețuri la produse sub media europeană, agricultura României a colapsat
  1. Fermierii români să fie susținuți real, transparent, prin subvenții, în fața invaziei investitorilor străini care primesc credite cu dobândă
  2. Eliminarea regulilor absurde impuse de bănci pentru creditarea agricultorilor și stabilirea, împreună cu BNR, a unui set flexibil și avantajos de criterii de acordare a împrumuturilor pentru fermieri.
  3. Toate reglementările legale pe linie de agricultură să fie realizate pe bază de consultare și să aibă caracter stabil și predictibil, astfel încât să nu modifice cadrul de impieteze asupra lurărilor agricole, care au un calendar specific anual sau pe o perioadă de timp clar determinată.
  4. Regândirea și elaborarea unei noi legi a arendei, după consultare cu agricultorii, întrucât există prevederi legale contradictorii cu cele din codul civil
  5. Elaborarea legii prevenției, care are un rol determinant în buna funcționare a agriculturii românești, astfel eliminându-se prevederile contradictorii existente în acest moment în cadrul legal.
  6. Elaborarea unui cod de conduită al funcționarilor din instituțiile statului cu atribuții pe linie de agricultură, ale cărui prevederi să devină obligații stabilite prin fișa postului, eliminându-se astfel interpretările personale în aplicarea prevederilor legale.
  1. Reglementarea clară a prevederilor legale privind exportul de animale vii, prin consultarea producătorilor, care să elimine favorizarea unor ferme în detrimentul altora.
  2. Analizarea în regim de urgență a activității, reformarea și restructurarea agențiilor naționale guvernamentale în domeniul agriculturii care au devenit o gaură neagră pentru bugetul național.
  3. Reglementarea legală, în regim de urgență, și susținerea prin subvenții, pe bază de criterii clar stabilite, a sectorului ovin, prin implementarea necesităților identificate de proprietarii de oi din toată țara. De asemenea, tot în regim de urgență, să se reglementeze, la nivel national, regimul de pășunat și de administrare a pășunilor.
  1. Reducerea impozitelor pe salarii și relaxarea fiscală de urgență, la nivelul firmelor cu capital românesc, care reprezintă cu adevărat motorul economiei, și regândirea modului de stimulare și sprijin a tuturor sectoarelor de producție economice interne.
  2.  Acces liber în Portul Constanța pentru fermierii și transportatorii români.
  3. Acordarea de despagubiri pentru pierderile cauzate de cerealele ucrainene
  4. Redeschiderea piețelor agroalimentare la nivel național si înființarea unora noi.
  5. Anularea derogării pentru gaec 7 și 8 (reguli pentru subvenția APIA) și implementarea acestor masuri la nivel de țara și nu la nivel de fermă
  6. Respectarea definiției de fermier activ prin justificarea cu dovezi că lucrează terenul

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: