Nick Bloom, economist de la Stanford, a fost coautor al unei lucrări privind impactul muncii hibride la o mare companie multinațională chineză de tehnologie, Trip.com, timp de șase luni, între 2021 și 2022. Angajații care au participat la un studiu privind munca hibridă au lucrat trei zile pe săptămână la birou și două zile de acasă, și aproximativ aceleași ore ca ziua de lucru standard de opt ore din SUA. Studiul a constatat că munca hibridă nu a avut un impact asupra performanței afacerii. De fapt, satisfacția la locul de muncă a crescut, iar demisiile au scăzut cu o treime. Potrivit raportului, demisiile au scăzut mai ales în cazul „angajaților care nu sunt manageri, al femeilor și al celor care fac naveta mult timp”, scrie publicația INC.com.
Astfel, munca hibridă poate fi profitabilă atât companiile de tip startup, cât și pentru marile firme, spune Bloom. „Demisiile sunt foarte costisitoare… Este vorba de timp pierdut mai ales pentru specialiștii din resursele umane, manageri care vor trebui să recruteze și să învețe noul angajat, iar acest lucru asta înseamnă pierderi de zeci de mii de dolari”.
Potrivit studiului, în timp ce munca complet la distanță a fost legată de unele scăderi ale productivității, lucrul în regim hibrid a apărut ca fiind cea mai preferată și cea mai comună configurație pentru locurile de muncă cu capacitate de lucru la distanță de la pandemie încoace, potrivit companiei de consultanță Gallup.
Angajații care lucrează hibrizi spun că printre beneficii se numără un mai bun echilibru între viața profesională și cea privată, reducerea epuizării și o mai mare eficiență, conform raportului Gallup. Acest lucru nu înseamnă că nu există provocări – atât angajații, cât și managerii au identificat în raportul Gallup dificultăți în ceea ce privește colaborarea și cultura locului de muncă.
Dar angajații au raportat provocări la jumătate din rata avantajelor.