Un transportator din Bihor a învins ANAF în instanță, care a anulat impozitarea retroactivă a diurnelor

protest transportatori Sursa foto: Economedia

Un transportator din Bihor a obținut în instanță anularea unei decizii a ANAF de impozitare retroactivă a diurnelor acordate șoferilor plecați în curse internaționale, scrie Bihorjust.ro. Fiscul obligase compania Vimatra să achite peste 5,8 milioane de lei drept impozit pentru diurnele plătite timp de trei ani.

În 2018, după un control efectuat la firma Vimatra, ANAF București a emis o decizie de impunere prin care compania era obligată să plătească nu mai puțin de 5.853.805 de lei. Potrivit Fiscului, banii reprezentau impozitul retroactiv pe diurna acordată șoferilor plecați în curse internaționale de marfă și pe care firma bihoreană a socotit-o în afara salariului, deci neimpozabilă.

ANAF a socotit  banii ca fiind parte a venitului salarial. După doi ani de procese, societatea a obținut o hotărâre definitivă de anulare a deciziei de impunere.

Decizia de impunere a fost atacată în justiție pe două căi. Primul proces a fost deschis în 2018, la Curtea de Apel Oradea, pentru suspendarea executării silite a deciziei.

”A fost nevoie să facem asta pentru că legislația spune că ANAF poate să înceapă executarea imediat, nu trebuie să aștepte să se ajungă la instanță”, a explicat, pentru BihorJust, Alexandru Nicula, juristul firmei.

Potrivit acestuia: Din câte știm noi, este prima hotărâre din țară în care Înalta Curte de Casație și Justiție arată că diurna nu face parte din salariu.

”Trebuie să știe toate firmele de transport că se poate câștiga un proces în cazul deciziilor de impunere pentru diurne, dar în anumite condiții – adică actele să fie bine întocmite, iar managementul să fie implicat și pe partea juridică”, a spus el.

Sursa foto: Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *