Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică în trimestrul al patrulea, în timp ce Europa Centrală a încercat să atenueze impactul inflației ridicate asupra gospodăriilor și companiilor, scrie Reuters.
Estul emergent al Uniunii Europene a luptat împotriva riscurilor de recesiune reprezentate de creșterea prețurilor la energie și alimente, care au determinat consumatorii să facă reduceri de cheltuieli. În același timp, firmele se străduiesc să obțină creșterea comenzilor pe fondul creșterii costurilor.
Datele de la sfârșitul lunii ianuarie au arătat că economia cehă a intrat într-o ușoară recesiune în a doua jumătate a anului trecut.
Marți, Ungaria i-a urmat exemplul, înregistrând o a doua contracție trimestrială consecutivă. Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 0,4% în ritm trimestrial, după un declin de 0,7% în trimestrul al treilea.
De la un an la altul, economia a crescut cu 0,4% în al patrulea trimestru, o încetinire bruscă față de creșterea de la an la an de 4,0% din trimestrul al treilea.
“Economia ungară a căzut într-o recesiune tehnică”, a declarat economistul ING Peter Virovacz.
“Deocamdată, vedem o șansă realistă ca PIB-ul să se contracte în termeni trimestriali în primul trimestru din 2023, iar apoi poate începe redresarea spre nivelurile PIB-ului de dinaintea crizei”.
În România, economia a avansat cu 1,1% în termeni ajustați sezonier în ultimul trimestru din 2022, menținând aproximativ ritmul de creștere înregistrat în trimestrul al treilea. Creșterea s-a accelerat la 4,6% în ritm anual, peste prognoza de 4,4% conform unui sondaj Reuters.
Slovacia a înregistrat, de asemenea, o creștere trimestrială de 0,3%, în timp ce expansiunea s-a atenuat la 1,1% în ritm anual, depășind o prognoză de creștere de 0,9%.
Europa Centrală a avut vârfuri ale inflației la începutul anului 2023, ceea ce oferă confort băncilor centrale care au trecut la o politică de menținere a ratelor dobânzilor la un nivel constant după cicluri de înăsprire puternică în 2021-2022, când presiunile asupra prețurilor au început să se intensifice.
Războiul din Ucraina, în urma invaziei Rusiei, a agravat presiunile asupra prețurilor, șocând piețele energetice și determinând creșterea prețurilor la gaze și electricitate.
Inflația a fost cea mai puternică în Ungaria, unde rata globală a atins 25,7% în ianuarie. Datele au arătat că inflația din România a scăzut la 15,07% luna trecută, de la peste 16%.