Banca centrală a Ungariei (MNB) a anunțat marți o majorare cu 0,30 de puncte a dobânzii de intervenție, la 0,9%, o permieră în ultimul deceniu justificată de riscurile inflaționiste, într-un context de normalizare economică post-Covid, scrie Le Figaro.
„Ciclul de majorare a dobânzilor a început și va dura până când inflația revine la un nivel viabil”, a explicat guverrnatorul György Matolcsy. Susținute de relansare, prețurile au crescut cu 5,1% în mai, dincolo de obiectivul de 3% fixat de MNB. Cu o rată de 0,9%, banca revine astfel la nivelul dinaintea crizei.
În iunie 2020, MNB redusese dobânda, o mișcare care a fost repetată o lună mai târziu, pentru a susține activitatea în fața crizei sanitare. De atunci, dobânda de intervenție, care guvernează restul dobânzilor pe piață, evolua la nivelul minim istoric de 0,6%.
Banca centrală a majorat și previziunea de creștere și mizează acum pe un avans al PIB-ului de 6% în acest an, după o recesiune de 5% în 2020.
Ungaria, unde aproape jumătate din populație este complet imunizată, a redeschis în aprilie terasele și restaurantele. Din martie 2013, institutul monetar este condus de fostul ministru al Economiei György Matolcsy – un apropiat al premierului Viktor Orban – numit după o modificare constituțională.
Pe fondul relansării economice, inflația prinde avans în toată lumea. Rezerva federală american (Fed), ca și Banca Centrală Europeană (BCE), au apreciat recent însă drept „premature” majorarea dobânzilor și reducerea sprijinului pentru economie, cu scopul de a evita o supraîncălzire. Dar în Islanda, Brazilia sau Rusia băncile centrale au înăsprit deja politicile monetare, pentru a lupta cu inflația