Ungaria le va permite companiilor să își plătească taxele în euro sau dolari

fonduri bani euro

Ungaria va permite companiilor să își plătească taxele în euro sau dolari, a anunțat sâmbătă guvernul, o măsură care, potrivit analiștilor, ar putea crește rezervele țării într-un moment în care necesarul de valută forte a crescut vertiginos, transmite Reuters.

La fel ca alte țări central-europene, precum Polonia, Cehia sau România, Ungaria nu este nici pe departe pe cale să adopte euro, guvernul premierului Viktor Orban excluzând acest lucru în viitorul apropiat, susținând că ar însemna o pierdere a suveranității în materie de politică economică.

Măsura Ungariei este similară cu un plan anunțat luna trecută de guvernul ceh de a permite companiilor să plătească impozitele în euro începând din 2024, permițând astfel statului să își majoreze împrumuturile în euro.

“Dacă este mai ușor din punct de vedere tehnic pentru companii să plătească taxele în euro sau dolari, atunci este mai ușor și pentru statul ungar, deoarece nevoile de import au crescut vertiginos”, a declarat sâmbătă șeful de cabinet al lui Orban în cadrul unui briefing.

Gergely Gulyas a declarat că importurile de materii prime ale Ungariei, plătite în valută, reprezentau 3,0-3,5% din totalul importurilor, dar au ajuns acum la 20-21%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *