Ungaria lucrează pentru a menține deschis tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, spune Viktor Orban 

viktor orban sursa foto: Consiliul European

Ungaria caută o soluție care să permită continuarea fluxurilor de gaze către Europa prin Ucraina odată ce expiră actualul contract de tranzit dintre Moscova și Kiev, a declarat premierul Viktor Orban.

Ungaria poartă discuții cu Rusia și Ucraina cu privire la menținerea deschisă a livrărilor de gaze prin Ucraina, chiar dacă importurile sale de gaze rusești provin acum prin conducta Turkstream, a declarat sâmbătă prim-ministrul Viktor Orban, adăugând că nu dorește să renunțe la această rută.

„Nu am renunțat la planurile noastre de tranzit prin Ucraina”, a declarat Orban sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta. Sunt planificate în continuare discuții atât cu Rusia, cât și cu Ucraina pentru a permite prelungirea tranzitului după 2024, a spus el, potrivit Bloomberg.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ucraina este o rută cheie pentru exporturile rusești de gaz prin conducte, care livrează încă aproximativ 15 miliarde de metri cubi pe an către o serie de națiuni europene, în ciuda războiului care a început în urmă cu aproape trei ani. Contractul de tranzit dintre Moscova și Kiev expiră la sfârșitul lunii decembrie, iar săptămâna aceasta liderii ambelor națiuni au exclus prelungirea acordului.

Cu toate acestea, clienții rămași ai Gazprom în Europa Centrală – inclusiv Ungaria și Slovacia, precum și marii cumpărători finali industriali din Austria și Italia – sunt în favoarea unei soluții care ar evita întreruperea livrărilor în această iarnă.

Au fost vehiculate diverse alternative, inclusiv un schimb de livrări care să implice o terță parte, cum ar fi Azerbaidjanul. La conferința de presă de la Budapesta, Orban a confirmat că se ia în considerare și schimbarea punctului de vânzare a gazului la granița dintre Rusia și Ucraina.

„Acum încercăm un truc … și anume dacă gazul, în momentul în care intră pe teritoriul Ucrainei, nu ar mai fi rusesc, ci ar fi deja în proprietatea cumpărătorilor”, a declarat Orban, potrivit Reuters. „Astfel, gazul care ar intra în Ucraina nu ar mai fi gaz rusesc, ci ar fi gaz maghiar”.

Totuși, chiar dacă fluxurile de gaze prin Ucraina se vor opri începând de anul viitor, Ungaria va rămâne bine aprovizionată în această iarnă prin Balcani, a declarat Orban. Ungaria a primit garanții că Bulgaria, o țară de tranzit pentru aceste volume, nu va împiedica fluxurile, a spus el.

Ruta balcanică include livrările rusești prin legătura TurkStream.

Ungaria a importat în acest an aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducta Turkstream și cantități suplimentare prin România. De asemenea, are o producție internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaz, a declarat Orban.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a avertizat vineri cu privire la o criză a gazelor, în condițiile în care Ucraina continuă să respingă extinderea tranzitului de gaze naturale pe teritoriul său din cauza războiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.