Ungaria și Slovacia vor fi scutite până la finalul anului 2023 de la embargoul petrolier propus de Comisia Europeană (surse Reuters)

petrol

Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat miercuri o sursă din UE pentru Reuters.

Cele două țări vor beneficia de scutiri de la un embargo petrolier propus de Comisia Europeană.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a cerut miercuri celor 27 de state membre să interzică importurile de petrol din Rusia în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni care vizează Moscova pentru războiul din Ucraina, transmite AP.

Șefa executivului UE a propus și ca Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante să fie deconectate de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.

Von der Leyen s-a adresat Parlamentului European reunit la Strasbourg și a cerut națiunilor membre ale UE să elimine treptat importurile de țiței în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului.

„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat von der Leyen.

Von der Leyen a spus că importurile de țiței și produse rafinate vor fi eliminate treptat pe parcursul a șase luni și până la sfârșitul anului 2022. Deși nu a menționat nicio scutire, se așteaptă că două țări care depind cel mai mult de petrolul rusesc, Slovacia și Ungaria, să primescă mai mult timp pentru a găsi surse alternative.

Comisia Europeană ar putea acorda Ungariei şi Slovaciei o excepţie de la embargoul privind achiziţiile de petrol din Rusia, având în vedere dependenţa crescută a celor două state membre de ţiţeiul rusesc, spuneau surse Reuters încă din urmă cu câteva zile.

Ungaria, o ţară puternic dependentă de petrolul rusesc, a spus în repetate rânduri că nu va fi de acord cu sancţiuni care vizează energia. La rândul său, Slovacia este una din ţările UE cu cea mai mare dependenţă de combustibilii fosili din Rusia

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.