Ungaria și Slovacia vor fi scutite până la finalul anului 2023 de la embargoul petrolier propus de Comisia Europeană (surse Reuters)

petrol Sursă foto: Pixabay

Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat miercuri o sursă din UE pentru Reuters.

Cele două țări vor beneficia de scutiri de la un embargo petrolier propus de Comisia Europeană.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a cerut miercuri celor 27 de state membre să interzică importurile de petrol din Rusia în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni care vizează Moscova pentru războiul din Ucraina, transmite AP.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Șefa executivului UE a propus și ca Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante să fie deconectate de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Von der Leyen s-a adresat Parlamentului European reunit la Strasbourg și a cerut națiunilor membre ale UE să elimine treptat importurile de țiței în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului.

„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat von der Leyen.

Von der Leyen a spus că importurile de țiței și produse rafinate vor fi eliminate treptat pe parcursul a șase luni și până la sfârșitul anului 2022. Deși nu a menționat nicio scutire, se așteaptă că două țări care depind cel mai mult de petrolul rusesc, Slovacia și Ungaria, să primescă mai mult timp pentru a găsi surse alternative.

Comisia Europeană ar putea acorda Ungariei şi Slovaciei o excepţie de la embargoul privind achiziţiile de petrol din Rusia, având în vedere dependenţa crescută a celor două state membre de ţiţeiul rusesc, spuneau surse Reuters încă din urmă cu câteva zile.

Ungaria, o ţară puternic dependentă de petrolul rusesc, a spus în repetate rânduri că nu va fi de acord cu sancţiuni care vizează energia. La rândul său, Slovacia este una din ţările UE cu cea mai mare dependenţă de combustibilii fosili din Rusia