Unicredit Bank, despre cursul leu-euro după alegeri: Ne așteptăm la o volatilitate mai mare în următoarele două săptămâni / Victoria unui candidat suveranist îngrijorează investitorii

sediu-banca-unicredit Sursa foto: Stevanovicigor | Dreamstime.com

Un raport al Unicredit Bank publicat după ce au fost anunțate rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România desfășurate pe 4 mai 2025 și câștigate de candidatul AUR, George Simion, avertizează asupra volatilității care va domina piața în următoarele două săptămâni, până când va avea loc al doilea tur.

Economiștii băncii scris în raportul săptămânal publicat după vot că săptămâna trecută, cursul leu euro a fost stabil, dar se tranzacționează aproape de limita superioară a intervalului său recent de tranzacționare după alegeri

“După ce s-a tranzacționat în jurul minimului perioadei, la 4,9750, EURRON a crescut ușor la 4,9755 vineri și la peste 4,9770, deoarece victoria unui candidat suveranist în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminica trecută îngrijorează investitorii. Ne așteptăm la o volatilitate mai mare în următoarele două săptămâni, înainte de cel de-al doilea tur, care va avea loc pe 18 mai.”, arată economiștii Unicredit Bank.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În ceea ce privește costurile de împrumut, săptămâna trecută, randamentele românești au crescut moderat, cu 4 puncte de bază până la 8 puncte de bază.  Luni, acestea au sărit, cu 11 puncte de bază pentru scadența la 1 an, la 6,74% și cu până la 32 puncte de bază pentru termenele mai lungi, la 7,34% pentru 3 ani, 7,65% pentru 5 ani și respectiv 7,75% pentru 10 ani, după ce primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat din nou de un candidat anti-european.

Randamentele românești vor rămâne probabil volatile, puternic influențate de așteptările privind rezultatul final al alegerilor, care urmează să fie decis pe 18 mai, mai notează raportul Unicredit.
Același document mai arată că suveraniștii au câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar România și-ar putea păstra parcursul pro-european.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“În România, primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 4 mai, a fost câștigat de candidatul de extremă dreapta George Simion cu 41% din voturi și pare favorit să câștige al doilea tur de scrutin din 18 mai. Totuși, mobilizarea mai mare a alegătorilor ar putea favoriza candidatul pro-european, Nicușor Dan în turul al doilea. Coaliția guvernamentală are o poziție proeuropeană clară și un guvern „suveranist” este foarte puțin probabil în actualul parlament, arată Unicredit.

Potrivit BEC, candidatul extremei drepte George Simion a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 41% din voturi. Votul total al „suveraniștilor”, inclusiv Victor Ponta, un naționalist independent și fost membru al partidului PSD, s-a ridicat la 54%.
Nicușor Dan, candidat independent, în prezent primar al municipiului București și anterior lider al Uniunii Salvați România (USR) s-a clasat pe locul al doilea, cu 21% din voturi, și va fi contracandidatul în turul al doilea de scrutin. Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, a fost la mai puțin de 1 punct procentual în spatele său. Prezența la vot a fost de 53,2%, în ușoară creștere față de 52,55% în noiembrie 2024.”

Popularitatea obținută de candidații extremei drepte a fost stimulată de votanții nemulțumiți de vechea clasă politică și care consideră că motivele din spatele alegerilor anulate de anul trecut au fost insuficient explicate. În perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin, raportul Unicredit Bank subliniază patru puncte-cheie.

1. Sondajele electorale din timpul primului tur de scrutin s-au dovedit din nou nesigure, având în vedere noutatea mișcării suveraniste, ceea ce implică o incertitudine ridicată pentru al doilea tur.

2. Deși dl Simion pare să aibă mai multe șanse de câștig, mobilizarea mai mare a alegătorilor ar putea favoriza candidatul proeuropean, dl Dan. Totuși, acesta ar avea nevoie de sprijinul coaliției pro-europene pentru a-și spori șansele de victorie.

3. Dacă un candidat de extremă dreapta ar deveni președinte, politica externă a României ar putea deveni mai problematică în cazul unei schimbări antieuropene. În ceea ce privește politicile interne, președintele are puteri limitate, iar actuala coaliție guvernamentală (care a rezultat în urma alegerilor din 2024) are o poziție pro-europeană clară.

4. Există un risc potențial de instabilitate pentru guvern, deoarece acesta se bazează în prezent pe o majoritate fragmentată și restrânsă. Cu toate acestea, un guvern „suveranist” este foarte puțin probabil în parlamentul actual, deoarece numărul de locuri al extremei drepte este foarte departe de o majoritate (150, în timp ce o majoritate necesită 233 de locuri).

 

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.