Cel mai recent sondaj privind energia realizat de Dallas Fed a evidențiat un scepticism profund în rândul directorilor în ceea ce privește tarifele și programul președintelui Donald Trump privind producția de petrol, scrie Fortune.
În comentariile anonime, respondenții au criticat incertitudinea și costurile mai mari ale tarifelor, prezicând în același timp că încercarea de a reduce prețul țițeiului la 50 de dolari pe baril ar reduce producția în loc să o extindă.
Majoritatea respondenților au criticat incertitudinea și costurile mai mari ale tarifelor sale, în timp ce alții au spus că planurile de a reduce brusc prețurile la țiței sunt incompatibile cu o extindere majoră a producției de energie.
„Haosul administrației este un dezastru pentru piețele de mărfuri. ‘Drill, baby, drill’ nu este altceva decât un mit și un strigăt de mobilizare populist. Politica tarifară este imposibil de prezis pentru noi și nu are un obiectiv clar. Vrem mai multă stabilitate”, a declarat un executiv.
Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Trump a impus deja tarife Chinei, Canadei, Mexicului, oțelului, aluminiului și automobilelor, amenințând în același timp cu taxe pentru produse farmaceutice, chipsuri, cherestea și Uniunea Europeană. El a declarat că tarifele reciproce vor fi prezentate pe 2 aprilie, deși se pare că face presiuni pentru taxe și mai agresive și eventual pentru o taxă universală.
Punerea în aplicare a tarifelor anterioare ale lui Trump a provocat un șoc întreprinderilor și consumatorilor. Între timp, rafinăriile americane importă petrol din Canada și Mexic, în timp ce producătorii se bazează pe metale importate pentru operațiunile de foraj.
În ciuda pompării unor cantități record de petrol în timpul administrației Biden, industria energetică l-a sprijinit în mare măsură pe Trump și a sărbătorit revenirea sa la putere.
De atunci, însă, oficialii lui Trump au luat în vizor petrolul ca parte a strategiei lor de a reduce inflația și de a determina Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor. În special, administrația a sugerat un preț al țițeiului de 50 de dolari pe baril, ajutat de o creștere masivă a ofertei în urma extinderii producției.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Acum, luna de miere pare să fi luat sfârșit, deoarece industria avertizează că un baril de 50 de dolari nu ar fi fezabil din punct de vedere economic.
„Amenințarea unui preț al petrolului de 50 de dolari de către administrație a determinat firma noastră să își reducă cheltuielile de capital pentru 2025 și 2026. ‘Drill, baby, drill’ nu funcționează cu un petrol de 50 de dolari pe baril. Se va renunța la platforme, ocuparea forței de muncă în industria petrolieră va scădea, iar producția de petrol din SUA va scădea la fel ca în timpul COVID-19”, a avertizat un alt director din industria petrolieră.
Un altul a declarat: „În cei peste 40 de ani de carieră, nu m-am simțit niciodată mai nesigur cu privire la afacerea noastră”.
Desigur, unii respondenți au salutat îndepărtarea lui Trump de politicile privind schimbările climatice și deschiderea sa față de creșterea exporturilor de gaze naturale lichide.
Dar tonul general a fost sumbru, iar indicele activității de afaceri al Fed Dallas a scăzut la 3,8 în primul trimestru de la 6,0 în trimestrul al patrulea
Indicele perspectivelor companiilor a scăzut cu 12 puncte la -4,9, sugerând pesimism în rândul firmelor, iar indicele incertitudinii perspectivelor a sărit cu 21 de puncte la 43,1.
„Climatul politic cauzat de noua administrație prezidențială pare să creeze instabilitate. Piețele energetice nu sunt scutite de pierderea încrederii publicului în toate piețele”, a declarat un executiv.
Sondajul de luna trecută al Fed din Dallas privind industria prelucrătoare a arătat că, chiar și în zonele conservatoare ale țării care au votat pentru Trump, directorii au raportat o prăbușire a condițiilor de afaceri pe fondul incertitudinii legate de tarife.
Acest lucru s-a întâmplat după ce sondaje separate ale altor bănci regionale ale Fed au constatat o deteriorare a perspectivelor economice, precum și a planurilor de cheltuieli de capital.
Între timp, consumatorii au devenit, de asemenea, negativi, deoarece concedierile federale abrupte și tarifele lui Trump le influențează percepția asupra pieței muncii și a inflației.
Marți, ultimul sondaj al Conference Board a arătat că încrederea consumatorilor a scăzut pentru a patra lună consecutiv.
În special, indicele așteptărilor din sondaj – care se bazează pe perspectivele pe termen scurt ale consumatorilor privind veniturile, afacerile și condițiile de pe piața muncii – a scăzut la 65,2, cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani „și cu mult sub pragul de 80 care semnalează de obicei o recesiune viitoare”.