Comisia Europeană a acordat vineri 300 de milioane euro în asistență macrofinanciară de urgență Ucrainei. Plata fondurilor a fost accelerată pentru a contribui la sporirea stabilității macroeconomice a Ucrainei în contextul invaziei neprovocate și nejustificate a Rusiei, potrivit unui comunicat al instituției.
Aceasta este parte din prima tranșă de 600 de milioane de euro în cadrul noului program de asistență macrofinanciară de urgență de 1,2 miliarde de euro al Ucrainei. O altă plată de 300 de milioane euro este de așteptat să aibă loc săptămâna viitoare. Programul reprezintă o demonstrație concretă a sprijinului neclintit al UE pentru Ucraina.
Plata vine în urma adoptării rapide a propunerii Comisiei pentru un nou program de urgență de către Consiliu și Parlamentul European. Fondurile rămase (600 de milioane euro) vor fi plătite mai târziu în cursul anului, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere semnat de UE și Ucraina.
În paralel cu punerea în aplicare a programului de asistență macrofinanciarăde urgență, Comisia pregătește un program suplimentar pentru a sprijini în continuare Ucraina pe termen lung, așa cum a anunțat președintele Ursula von der Leyen la sfârșitul lunii ianuarie.
UE a oferit deja asistență semnificativă Ucrainei în ultimii ani. Din 2014, UE și instituțiile financiare europene au alocat țării peste 17 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Această cifră include furnizarea de 5,6 miliarde euro Ucrainei prin intermediul a cinci programe MAE pentru a sprijini implementarea unei agende ample de reforme în domenii precum lupta împotriva corupției, un sistem judiciar independent, statul de drept și îmbunătățirea climatului de afaceri. În cadrul ultimului program de asistență macrofinanciară de urgență pentru Ucraina, UE a plătit 1,2 miliarde euro. Programul s-a încheiat în 2021, Ucraina implementând toate condițiile convenite în Memorandumul de înțelegere în domeniile managementului finanțelor publice, guvernanței și statului de drept, precum și îmbunătățirea climatului de afaceri.
Operațiunile de asistență macrofinanciară fac parte din angajamentul mai larg al UE cu țările vecine și sunt concepute ca un instrument excepțional al UE de răspuns la criză.
În ianuarie 2022, Comisia a propus să intensifice sprijinul financiar acordat Ucrainei printr-un nou pachet de până la 1,2 miliarde euro, pentru a ajuta Ucraina să facă față provocărilor economice și geopolitice tot mai mari. Comisia va aloca, de asemenea, o sumă suplimentară de 120 de milioane euro Ucrainei, sporind în acest an în mod semnificativ asistența bilaterală acordată Ucrainei sub formă de granturi. Acest sprijin va consolida eforturile Ucrainei de consolidare a statului și de reziliență.