Uniunea Europeană va prezenta măsuri de urgență pentru a limita creșterea prețurilor la energie

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

UE pregătește măsuri de urgență pentru a limita creșterea vertiginoasă a prețurilor la electricitate, a declarat luni președintele Comisiei Europene, în timp ce costul energiei a depășit noi recorduri pe întreg continentul, scrie Financial Times.

În timp ce oficialii UE depun eforturi pentru a atenua presiunea asupra gospodăriilor și întreprinderilor în această toamnă, Ursula von der Leyen a declarat că prețurile galopante la electricitate „expun limitele actualei noastre concepții a pieței energiei electrice”.

Într-un discurs ținut în Slovenia, von der Leyen a declarat că Comisia lucrează la o „intervenție de urgență”, precum și la reforme structurale ale pieței energiei electrice.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Avem nevoie de un nou model de piață pentru electricitate care să funcționeze cu adevărat și să ne readucă în echilibru”, a spus ea.

Presiunea crește în capitalele UE pentru ca blocul comunitar să reformeze piața energiei prin ruperea legăturii dintre electricitate și prețurile în creștere ale gazului, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a costurilor pentru întreprinderi și gospodării.

Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a declarat că se așteaptă ca proiectele de propuneri să fie prezentate la timp pentru un consiliu de urgență al UE privind energia, care va avea loc săptămâna viitoare. 

„Trebuie să separăm prețurile la electricitate de prețurile la gaze”, a declarat el, adăugând că UE ar putea limita prețul gazului utilizat pentru producția de electricitate.

Prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut de zece ori față de media sa din ultimul deceniu, în concordanță cu o creștere de 14 ori a costului gazului, pe fondul temerilor legate de penuria din această iarnă. În timp ce directorul general al Shell avertiza că criza energetică va dura mai mult de o iarnă, prețul energiei electrice germane pentru anul viitor a depășit pentru scurt timp, luni, pentru prima dată, peste 1.000 de euro pe MWh.

Prețurile la gaze au crescut vertiginos de la începutul războiului din Ucraina și ar putea crește și mai mult, deoarece Rusia amenință să restricționeze și mai mult livrările către blocul comunitar. Liderii UE, printre care Mario Draghi (Italia) și Pedro Sánchez (Spania), au făcut presiuni pentru ca Bruxelles-ul să ia în considerare modalități de plafonare a prețurilor.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a susținut, de asemenea, în ultimele zile, ideea unei „reforme fundamentale” pentru a decupla cele două piețe.

Chiar și Austria, o țară în mod tradițional liberală în ceea ce privește piața, a trecut duminică de partea intervenționiștilor. 

„Nu trebuie să-i permitem [președintelui rus Vladimir] Putin să decidă în fiecare zi prețul european al electricității”, a declarat duminică cancelarul austriac Karl Nehammer, după o reuniune de urgență privind prețurile energiei.

În Belgia, ministrul belgian al energiei Tinne Van der Straeten a scris duminică pe Twitter că piața europeană a energiei „eșuează și are nevoie urgentă de reformă”, subliniind că electricitatea este vândută la prețuri record chiar și atunci când poate fi produsă la fel de ieftin ca anul trecut.

Bruxelles-ul a fost reticent în a desființa actualul sistem de stabilire a prețurilor de piață, având în vedere că acesta oferă baza pentru viitoarele investiții în surse regenerabile și alte infrastructuri energetice.

Cu toate acestea, von der Leyen a lăsat să se înțeleagă, în iunie, că CE va trebui să reconsidere sistemul, subliniind că modelul de piață este vechi de 20 de ani și că ar putea să nu mai fie potrivit pentru circumstanțele actuale.

Ea a declarat atunci reporterilor că lucrează la „modele alternative de piață care ar putea include decuplarea gazului de la formarea prețului pieței”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: