Uniunea Europeană intenționează să dubleze livrările de muniție de calibru greu către Ucraina în acest an, adică până la 2 milioane de proiectile, declară Robert Brieger, Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, potrivit Euronews, transmite Rador Radio România.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Generalul austriac a spus că UE încurajează statele membre să producă mai multe muniții pentru a atinge acest obiectiv.
„Încercăm să stimulăm statele membre să cumpere mai mult, să producă și mai mult, folosind contractele stabilite de EDA (Agenția Europeană de Apărare), dar și să culegem noi inițiative, atât financiare, cât și pentru intensificarea cooperării cu industria de apărare ucraineană”, a spus Brieger.
În ceea ce privește amenințarea maritimă pe care o reprezintă flota din umbră a Kremlinului, șeful militar al UE a menționat că blocul va trebui să mărească numărul de nave disponibile pentru a-și proteja eficient apele teritoriale.
„Dacă mă uit la operațiunile maritime existente este clar că avem resurse insuficiente. Când o astfel de misiune va fi lansată, va fi esențial ca, printr-o identificare adecvată a forțelor și o planificare diligentă, să ne putem asigura în prealabil că avem suficiente nave, suficiente avioane și suficiente resurse pentru a îndeplini o astfel de misiune, dacă aceasta este credibilă”, a concluzionat generalul.
Miniștrii apărării german și britanic s-au întâlnit, joi, la Berlin pentru primul lor consiliu ministerial, după semnarea unui acord de cooperare militară, anul trecut.
„Întâlnirea de astăzi arată nu doar că suntem de acord asupra unor proiecte importante, care ar fi doar jumătate din bătălie, ci și că le implementăm împreună și destul de repede”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Întâlnirea a avut loc într-un context diplomatic turbulent, unde miniștrii de externe ai NATO s-au renunit în Turcia pentru a discuta despre o inițiativă de creștere a cheltuielilor pentru apărare, în timp ce Statele Unite își mută atenția asupra problemelor de securitate din afara Europei.
Între timp, Vladimir Putin a respins propunerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o întâlnire față în față în Turcia, dar reprezentanții ambelor țări se pregătesc să aibă primele discuții directe după câțiva ani.
„Aceasta este o zi care îl demască pe Putin pentru ceea ce este. El spune că vrea pace, dar a refuzat o încetare totală a focului. Spune că vrea să pună capăt luptelor dar continuă să să omoare civili și să țintească orașe ucrainene. Și spune că vrea să vorbească, dar nici măcar nu prezintă la conferința pe care a convocat-o astăzi la Istanbul”, spune Secretarul britanic al Apărării, John Healey,