Universitățile iau bani prin PNRR: Peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea în mediul de învățământ superior și pregătirea “meseriilor viitorului”. Care este cel mai mare proiect de digitalizare al unei universități din țară? Plus lista completă a câștigătorilor

cluj lab Foto: UBB Cluj, Facebook

61 de instituții au fost selectate pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte ”Granturi pentru digitalizarea universităților”. Cele mai multe – nu mai puțin de 16 sunt din București, următorul cel mai bine reprezentat județ fiind Clujul, cu 6 instituții pe lista de finanțări. Sunt și câte 4 universități din Timișoara, Iași și Constanța. UBB din Cluj anunță că are cel mai mare proiect din țară, în valoare de 13 milioane de euro, bani care ar trebui să meargă înspre dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării și digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale universității.

Potrivit Ministerului Educației, în perioada 9 – 17 iunie 2022, instituțiile de învățământ superior acreditate (de stat și private) au depus 63 de proiecte pentru investiții în infrastructura digitală și formarea de competențe digitale avansate. Apelul de proiecte s-a derulat în cadrul Investiției 16 – Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului, finanțată prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență al României (PNRR).

Dintre cele 63 de proiecte depuse, 49 de proiecte aparțin unor universități de stat, iar 14 unor universități particulare. Valoarea totală solicitată în interiorul acestui apel este de 223 milioane euro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Lista finală a universităților selectate pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte ”Granturi pentru digitalizarea universităților” cuprinde 61 de instituții și poate fi consultată AICI

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa cel mai mare proiect de digitalizare al unei universități finanțat prin PNRR – DIGIHUBB (Digitalizare UBB: Dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic și de cercetare), transmite universitatea clujeană.

Proiectul are o valoare de peste 13 milioane de euro și va cuprinde dezvoltarea a 15 laboratoare  dedicate modernizării/digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale UBB: (1) Școala academică/de știință Art & Humanities; (2) Școala academică/de știință Social Sciences; (3) Școala academică/de știință Life & Natural Sciences; (4) Școala academică/de știință Health; (5) Școala academică/de știință Engineering & Technology și (6) Școala academică Divinity (Teologie). Reprezentanții UBB mai precizează că aceste 15 laboratoare se vor integra cu Centrele de tip hub integrativ dedicate deja Școlilor academice/de știință din UBB printr-un alt proiect de peste 1 milion de euro aflat în derulare.

De asemenea, trei centre transversale vor susține întregul demers al celor 15 laboratoare și vor moderniza și digitaliza unitățile existente în UBB în zone în care UBB are câteva  avantaje competitive: Centrului de utilizare a realităților virtuale/augmentate/mixte în actul academic); Hub-ului UBB de Tehnologii Inovative, prin susținerea unităților dedicate inteligenței artificiale/roboticii/securității cibernetice și Incubatorului de Afaceri UBB, prin automatizarea proceselor (ex. RPA) și digitalizarea afacerilor/antreprenoriat digital. Două centre de date vor servi ca unități suport pentru toate celelalte structuri.

Rectorul UBB, Daniel David, are însă și o critică la adresa programului și anunță că și universitatea va aduce în proiect o sumă de 10 milioane de lei.

„Oportunitatea vine la timp, în contextul transformărilor profunde prin care trece UBB. Ca să fiu sincer până la capăt, mi-ar fi plăcut, totuși, ca proiectul să permită o digitalizare mai generală și mai profundă a universităților – autoritățile focalizând sprijinul financiar, prin activitățile eligibile, oarecum pe actul educațional și parțial pe cercetare, lăsând zona administrativă și zona de servicii către societate mai slab reprezentate -, dar este un demers bun, nu mai despicăm firul și sper ca în viitor alte demersuri să completeze ceea ce nu se poate face acum. Oricum, UBB încearcă să îmbunătățească prin forțe proprii acest demers fundamental pentru o universitate modernă, iar ca semn de seriozitate Universitatea noastră va aduce în acest proiect aproximativ 10 milioane de lei din surse proprii, pentru a avea acel demers mai general și profund de care vorbeam și pe care ni-l doream”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

„Este o șansă foarte bună pentru universitate, care vine în acord cu strategia UBB de digitalizare și alte proiecte deja demarate în acest sens, astfel încât în următorii trei ani va trebui să lucrăm eficient”, a completat prorectorul UBB pentru finanțare, digitalizare și relația cu studenții, prof. univ. dr. Dan Lazăr, managerul proiectului.

Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj a anunțat, de asemenea, un proiect de 3,62 milioane de euro, prin care vor fi create sau modernizate laboratoare de practică prin achiziționarea de simulatoare medicale, echipamente IT, software, s.a. în vederea realizării transformării digitale a universității. “De asemenea, formarea de competențe digitale în cadrul proiectului pentru studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice și personal didactic auxiliar constitue o altă direcție de dezvoltare în cadrul Strategiei de digitalizare a universității”, a transmis UMF.

lista_universitati_selectate_Grant_DigUniv

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: