USR a depus un proiect de lege pentru interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear din Rusia, pe durata războiului. Amenzi de până la 2 milioane de lei pentru cei care încalcă interdicția / Se pedepsește și tentativa

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Deputatul USR Cătălin Teniță și senatorul USR Cosmin Poteraș au depus luni, 11 aprilie, un proiect de lege care prevede interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear din Federația Rusă, transmite USR printr-un comunicat. Interdicția va funcționa doar pe durata războiului, prevede proiectul.

Proiectul de lege a fost depus după ce, la data de 7 aprilie 2022, Parlamentul European a aprobat cu majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cere „instituirea imediată a unui embargou total asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz, abandonarea completă a Nord Stream 1 și 2 și prezentarea unui plan care să asigure în continuare securitatea aprovizionării cu energie a UE, pe termen scurt”.

Structural, proiectul de lege prevede în primul articol interdicția generală privind importul și achizițiile intracomunitare de petrol, gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear provenind din Federația Rusă, în mod direct sau prin intermediari din țările Uniunii Europene sau din țări terțe. În acest sens, a fost preluată formularea exactă din Rezoluția Parlamentului European din 7 aprilie 2022. S-a optat pentru includerea achizițiilor intracomunitare pentru a evita mecanismele comerciale de import într-o altă țară a Uniunii Europene din Federația Rusă, urmată de un mecanism vânzare intracomunitară. Tot pentru acest motiv a fost specificat că interdicția se referă și la intermediari și țări terțe care ar putea exporta în România petrol, gaz, carbune și combustibil nuclear provenind din Federația Rusă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Nerespectarea acestei interdicții va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi în cazul persoanelor fizice, respectiv cu amendă penală între 500.000 și 2.000.000 lei în cazul persoanelor juridice. Chiar și tentativa se pedepseşte, prevede proiectul.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) este instituția care poate dispune suspendarea temporară a activităţii agenţilor economici care desfășoară operațiuni cu încălcarea interdicției, pentru un interval de până la 6 luni.

În cazul încălcării repetate a interdicției de către agenții economici, precum și în cazul în care valoarea bunurilor sau a mărfurilor care fac obiectul importurilor sau achizițiilor intracomunitare depășește cifra de 5 milioane de lei, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale poate solicita dizolvarea agenților economici în cauză.

„Efectele juridice ale prezentei legi operează pe întreaga durată a invaziei declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei, să stabilească reparații pentru prejudiciile suferite de țara invadată, precum și cooperarea Federației Ruse cu organismele naționale și internaționale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanității”, arată proiectul.

Parlamentarii USR susțin că, în contextul războiului din Ucraina, România are nu doar o datorie morală, dar și o prerogativă juridică, izvorâtă din interpretarea convențiilor internaționale multilaterale, de a susține valorile pe care acestea le proclamă, precum și de a depune toate eforturile necesare pentru protejarea, în regim de reciprocitate, a cetățenii altor țări împotriva oricăror crime de război sau a oricăror acte de tortură sau tratamente inumane.

„Avem de ales fie între a-i ajuta pe vecinii noștri ucraineni, fie între a spune că acest război nu ne privește și că orice ajutor oferit nu are voie să ne afecteze propriul confort financiar. Înainte de a ne grăbi cu un răspuns, să ne gândim oare ce am spune dacă, în loc de Bucha, ororile războiului s-ar fi întâmplat la București? Cum ne dorim să rămânem în istorie: vrem să fim cei care au asistat cu nepăsare la suferința vecinilor săi și care au făcut prea puține lucruri ca să o oprească? Eu cred că avem datoria și putința de a ne situa pe partea dreaptă a istoriei și de a ne arăta solidaritatea față de vecinii ucraineni acum când au nevoie disperată de acest lucru”, a declarat deputatul Cătălin Teniță, unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului de lege.

„Acest proiect este inspirat și de descrierilor ororilor pe care le-au văzut cu propriii ochi colegii noștri deputați, Diana Stoica și Filip Hăvărneanu, care au vizitat Kievul la finalul săptămânii si au primim solicitări fierbinți de ajutor din partea populației”, a adăugat Cătălin Teniță.

„În timp ce în Ucraina sunt bombardate școli și spitale și sunt omorâți copii, România și alte state europene finanțează armata responsabilă de aceste masacre. Asta este realitatea dură: cu banii proveniți din exporturile de petrol și gaze, Federația Rusă își plătește soldații. În condițiile în care statul român dispune de suficiente resurse energetice, capacități de producție și de stocare, nu avem nici o scuză pentru continuarea acestor importuri pătate de sânge nevinovat.’’, a declarat senatorul Cosmin Poteraș, coinițiator al proiectului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Daraga USR,
    –Pe la noi romanii ,este o vorba ,
    –Unii mor ,de grija altuia ,Ori voi in loc ,sa va ocupati de gazele noatre din fundul Marii -Negre ,va ocupati de prostii , Iar noi , cautam variante de importuri ,in loc sa ne ocupam de ,,darurile noastre ,,,pe care ni le-a oferit Dimnezeu !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.