USR, atac la Boloș, pe tema ordonanței PNRR: “Ministrul care trebuie să aducă banii din PNRR slăbeşte mecanismele de control al banilor”

PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

USR acuză, din opoziție, că, prin textul ordonanţei privind PNRR, ministrul Marcel Boloş elimină controlul automat pentru prevenirea dublei finanţări. USR i-a cerut, miercuri, premierului Nicolae Ciucă să intervină pentru ca ordonanţa promovată de ministrul Marcel Boloş să nu blocheze complet cele 3,6 miliarde de euro, bani ataşaţi primei cereri de plată, transmite News.ro.

Acuzațiile vin după ce Ministerul Investițiilor și Proiectele Europene, condus de Marcel Boloș, a pus în dezbatere publică o ordonanță privind implementarea PNRR

”Sabotor sau nepriceput? Opriţi-l pe Marcel Boloş! Ministrul care trebuie să aducă banii din PNRR slăbeşte mecanismele de control al banilor din PNRR. USR îl somează public pe premierul Ciucă să explice declaraţiile ministrului Boloş: renunţăm la proiecte de 4 miliarde din PNRR? Care? Cum au fost alese?”, transmite USR într-un comunicat de presă.

USR îi cere premierului Nicolae Ciucă să intervină pentru ca ordonanţă privind PNRR promovată de ministrul Marcel Boloş să nu blocheze complet cele 3,6 miliarde de euro, bani ataşaţi primei cereri de plată.

”Această cerere de plată a fost amânată după ce Boloş promisese că vom primi banii în iulie. Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că banii din PNRR nu pot fi urmăriţi în sistemul informatic dezvoltat de MIPE şi STS până la beneficiarii finali. Este clar că actualul guvern are un deficit de încredere în ce priveşte transparenţa şi mecanismele anticorupţie. În acest context, Marcel Boloş încearcă modificări ale mecanismului de control care slăbesc şi mai mult posibilităţile de urmărire a banilor. Prin textul ordonanţei, analizat de noi comparativ cu textul aflat în vigoare, fără a explica în nota de fundamentare necesitatea acestor schimbări, Marcel Boloş elimină controlul automat pentru prevenirea dublei finanţări. Se adaugă sintagma „prin eşantion”. Ceea ce înseamnă că se va deschide portiţa pentru finanţarea acelui obiectiv din buget, din PNRR şi din alte fonduri europene, urmând ca doar „ghinioniştii” din eşantion să răspundă”, spune USR.

Potrivit formaţiunii, ”tot această ordonanţă elimină posibilitatea ca MIPE să controleze achiziţiile făcute de beneficiarii privaţi, o cerinţă expresă a regulamentului european”.

”Nu este desemnată altă autoritate care să facă acest control, urmând deci ca România să nu mai poată face această verificare”, mai arată USR.

„Cerem premierului Ciucă să lămurească dacă Marcel Boloş comite un sabotaj sau pur şi simplu nu se pricepe. Când Comisia e cu lupa pe tine pentru că nu poţi asigura un control eficace, să dai o ordonanţă să slăbeşti şi mecanismele de control existente e sabotaj sau incompetenţă”, afirmă Cristian Ghinea, ministrul USR care a negociat PNRR.

Mecanismele de implementare sunt parte din PNRR, constituind un capitol separat evaluat de Comisie odată cu Planul.

De asemenea, reprezentanții USR vorbesc despre declarații publice “haotice şi hazardate” făcute de ministrul Boloş, care vorbeşte despre proiecte de 4 miliarde de euro din PNRR care ar putea constitui „economii”. Vrea Marcel Boloş să spună că vom renunţa la proiecte de 4 miliarde de euro? Ştie premierul Ciucă de ele? Cum au fost alese, pe baza a ce criterii? Vrea Marcel Boloş să spună că vom adăuga proiecte de 4 miliarde de euro? Există o decizie politică de contractare de noi împrumuturi?

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu şi-a onorat angajamentul de a completa până la data de 31 iulie sistemul informatic al PNRR cu datele solicitate de Comisia Europeană, a relatat cursdeguvernare.ro, precizând că din sistemul informatic PNRR lipseşte o componentă: secţiunea cu beneficiarii finali ai plăţilor făcute din fonduri PNRR, adică, ce firme au câştigat contractele de reabilitare/renovare a clădirilor deţinute de instituţii publice, de exemplu.

16 septembrie este termenul-limită până la care Bruxelles-ul aşteapă să deţină toate informaţiile pentru a fi în măsură să emită avizul pe cererea de plată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: