USR propune un proiect de lege pentru simplificarea birocrației pentru românii care vor să înființeze o afacere

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

USR propune un proiect de lege prin care să fie mai puține proceduri de îndeplinit în ceea ce privește obținerea autorizațiilor de funcționare, dacă Parlamentul va adopta proiectul depus de deputatul USR Viorel Băltărețu și senatoarea USR Adina Săniuță, potrivit unui comunicat de presă al USR.

„Am intrat în politică după două decenii de antreprenoriat. Știu cât de grea e viața antreprenorilor din România, cu câtă birocrație și lipsă de predictibilitate legislativă se confruntă zilnic. Legea pe care o propun vrea să le facă viața mai ușoară, prin simplificarea procedurii prin care se acordă autorizațiile de funcționare. Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea procesului de începere a unei afaceri pe care le propun sunt absolut necesare”, declară deputatul USR Viorel Băltărețu.

„Ca antreprenor, te loveşti de multe piedici birocratice care te costă timp, bani şi drumuri interminabile la diverse instituții pentru a obține autorizația de funcționare. De multe ori, ajungi să plăteşti luni de zile chirie pentru un spațiu în aşteptarea autorizației de funcționare şi, când crezi că aceasta a luat sfârşit, autoritățile se gândesc că mai este nevoie de un document şi, uite aşa, antreprenorul mai pierde nişte bani și niște timp. Propunerea pe care am inițiat-o vine să ușureze aceste poveri birocratice”, afirmă senatoarea USR Adina Săniuță.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit comunicatului, în prezent, condițiile impuse comercianților pentru eliberarea unei autorizații de funcționare sunt numeroase, greoaie, costisitoare și diferă de la oraș la oraș, din moment ce fiecare autoritate locală poate cere documente suplimentare. Proiectul USR propune modificarea Ordonanței Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. Mai exact, USR propune un proces cât mai facil și modern de obținere a autorizației, iar documentația necesară să fie similară pentru același tip de activitate, indiferent de locația unde se află comerciantul.

„În prezent, o altă inechitate este legată de sancțiunile aplicabile în caz de neconformități. Sancțiunile diferă de la o localitate la alta și nu puține sunt cazurile în care, pentru comiterea unor fapte identice, unor comercianți le este suspendată activitatea după săvârșirea a două abateri, iar altora după trei. Proiectul propune ca reglementarea să se facă la nivel național, pentru a exista un tratament egal între agenții economici”, se transmite în comunicat.

USR mai transmite că un alt beneficiu adus de proiect este ca pentru anumite tipuri de activități să nu fie solicitate la fel de multe documente și aprobări ca pentru acelea care vizează sănătatea publică, spre exemplu. „De altfel, ideea acestui proiect a pornit de la povestea reală a unui antreprenor care a așteptat 8 luni avizul de la primărie pentru a deschide o frizerie. Legea USR permite antreprenorilor și să trimită documentele în format elecronic, prin Punctul de contact unic electronic, eliminându-se astfel cozile interminabile în instituțiile publice”.

USR propune modificări și în ceea ce privește reînnoirea autorizațiilor de funcționare. „La momentul actual, reînnoirea presupune, în majoritatea cazurilor, o redepunere a dosarului cu actele care au fost necesare la obţinerea sa. Or, această procedură este inutilă şi consumă timp atât pentru agenţii economici, cât şi pentru autorităţile publice. Acest proces ar putea fi evitat prin emiterea autorizaţiei pe o perioadă nelimitată, solicitantul urmând doar să plătească anual o taxă de funcţionare şi să se asigure că toate celelalte documente necesare funcţionării sunt valabile”, se mai arată în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: