Peste 80 de angajați din două fabrici din județul Sibiu vor fi concediați până la sfârșitul lunii martie, conform notificărilor înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Disponibilizările vor afecta în principal sectoarele de textile și marochinărie, urmând unor concedieri din ianuarie, când 180 de angajați ai unei fabrici de componente auto și-au pierdut locul de muncă, potrivit Ora de Sibiu.
Noi concedieri anunțate în fabricile din Sibiu
Unul dintre angajatorii afectați activează în domeniul fabricării de articole confecționate din textile (cod CAEN 1392). Acesta a transmis o notificare finală privind concedierea a 51 de salariați dintr-un total de 64, cu data efectivă a concedierii stabilită pentru 31 martie 2025.
Un alt angajator, specializat în fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie (cod CAEN 1512), a anunțat disponibilizarea a 34 de salariați din 107, concedierile urmând să aibă loc pe 11 martie 2025.
Aceste concedieri vin în contextul în care, la începutul lunii ianuarie, o altă fabrică din Sibiu, producătoare de componente auto, a disponibilizat 180 de angajați. Această decizie a făcut parte dintr-un val mai amplu de concedieri, care a afectat peste 3.000 de salariați din 17 județe din România în ultimele trei luni ale anului trecut.
Tendință națională alarmantă
La nivel național, datele oficiale, obținute de Economedia, indică o creștere îngrijorătoare a numărului de concedieri colective.
În luna ianuarie 2025, 2.285 de salariați au fost afectați, fiind înregistrate 29 de notificări privind decizia de concediere colectivă, conform datelor transmise de Inspecția Muncii.
Pentru perioada ianuarie-mai 2025, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) estimează că 3.105 persoane vor fi disponibilizate, în trendul anilor anteriori, nefiind înregistrate diferențe semnificative.
Evoluția disponibilizărilor în ultimii ani
În 2023, peste 6.300 de persoane au fost afectate de disponibilizări colective la nivel național.
În 2024, numărul disponibilizărilor estimate a fost de 16.007, iar cele efective au fost de 9.600 de persoane, reprezentând o creștere de aproximativ 52% față de anul anterior.
Printre cele mai afectate zone s-au numărat București, Timiș și Bihor.