Valoarea Hidroelectrica s-a redus cu peste 4 miliarde lei, din cauza reglementării prețului la energie

Hidroelectrica Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Valoarea companiei Hidroelectrica, „perla energiei românești”, s-a redus cu peste 4 miliarde de lei, din cauza reglementării prețului la energie, arată cea mai recentă evaluare a acționarului Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea deține o participație de 19,9% la Hidroelectrica, a cărei valoare a scăzut cu 855,8 milioane lei (5,29%) de la ultima evaluare, adică de la 12,11 miliarde lei la 11,25 miliarde lei la cea mai recentă evaluare.

Scăderea a venit pe fondul diminuării valorii acțiunii de la 135,4590 lei la 125,8906 lei.

Astfel, extrapolând această scădere la pachetul integral de acțiuni al Hidroelectrica, vedem că valoarea companiei s-a redus cu peste 4,2 miliarde lei, de la 60,57 miliarde lei la 56,29 miliarde lei.

Și în septembrie Fondul a redus valoarea deținerilor la Hidroelectrica cu peste 400 milioane lei, față de august.

Fondul Proprietatea afirmă că a analizat impactul asupra evaluării participației în Hidroelectrica al „contextului actual al pieței de energie” și al „Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 153/ 11 noiembrie 2022”.

OUG 153/2022 a institui mecanismul pentru achiziția centralizată de energie electrică, prin plafonarea veniturilor de pe piață ale producătorilor de energie electrică.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, achizitorul unic cumpără cantitățile de energie electrică de la producătorii de energie electrică, la prețul de 450 lei/MWh, și vinde cantitățile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienții finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, cu același preț de 450 lei/MWh.

Fondul Proprietatea dorea listarea unei participaţii de 15% – 20% la Hidroelectrica.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, spunea în martie, într-un interviu pentru Economedia, că „acum este o fereastră unică de oportunitate pentru listarea Hidroelectrica”.

FP dorea listarea duală, atât la BVB, cât și pe o bursă externă, de teama că nu vor fi suficienți investitori pentru o ofertă bună.

Însă statul român s-a împotrivit listării duale, spunând că o companie românească de stat trebuie să fie listată pe o bursă românească și cumpărată în principal de investitori români.

Astfel, acționarii FP au decis că Hidroelectrica va fi listată doar la Bursa de Valori București (BVB).

Ulterior, acţionarul Fondului Proprietatea a anunțat că planificata Ofertă Publică Iniţială (IPO) a Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, ar putea fi mai redusă decât s-a preconizat iniţial şi nu va avea loc până în martie sau aprilie anul viitor.

Hidroelectrica a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 3,5 miliarde lei, cu 37,4% mai mare decât anul trecut, deși a vândut cu un sfert mai puțin energie decât anul trecut, arată datele publicate de acționarul Fondul Proprietatea.

Astfel, Hidroelectrica a produs în primele nouă luni ale anului 10,6 TWh de energie electrică, din care 10 TWh din producție proprie, în scădere cu circa 25% față de primele nouă luni din 2021.

În schimb, prețul mediu de vânzare a fost de 590,5 lei/MWh, o creștere de 93,3% față de anul trecut, când prețul mediu era de numai 305,4 lei/MWh.

Drept urmare, veniturile realizate de Hidroelectrica în perioada ianuarie-septembrie 2022 s-au ridicat la 6,88 miliarde lei, o creștere de 46,8% comparativ cu cele 4,68 miliarde lei realizate în perioada ianuarie-septembrie 2021.

Astfel, și profitul net s-a majorat cu 37,4%, la 3,52 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2022, de la 2,56 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2021.

Și Fondul Proprietatea, acționar la numeroase companii de stat din România, a încheiat primele nouă luni din acest an cu un profit de 3,5 miliarde lei, în creștere cu 13% față profitul de 3,09 miliarde lei de anul trecut.

Conform companiei, cea mai mare contribuție la profitul înregistrat în primele nouă luni ale anului 2022 au avut-o câștigul net din participații la valoarea justă prin profit sau pierdere în valoare de 2,56 miliarde lei (generat în principal de actualizarea evaluării Hidroelectrica SA) și venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu în valoare de 934,9 milioane lei.

Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *