Valoarea producției ramurii agricole a trecut de 100 de miliarde de lei în 2021. Creșterea a fost de 11,7% față de anul precedent

agricultura, teren agricol, combina, tractor Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

 

Valoarea producției ramurii agricole a ajuns în 2021 la 101,55 miliarde de lei, arată datele Insitutului Național de Statistică.  În anul 2021, valoarea a crescut cu 11,7% comparativ cu anul precedent. Producția vegetală a crescut cu 22,2%, iar producția animală și serviciile agricole au scăzut cu 8,3% respectiv 0,7%.

Sursa: INS

În anul 2021, structura valorii producției ramurii agricole a prezentat modificări semnificative în comparație cu anul precedent, arată statistica. Ponderea producției vegetale a fost de 72,8% cu 7,9 puncte procentuale în creștere față de anul anterior. În schimb, producția animală cu o pondere de numai 25,3% s-a situat cu 7,6 puncte procentuale în scădere față de anul anterior. Serviciile agricole au avut o pondere de 1,9%.

Structura valorii producției vegetale în anul 2021, pe principalele grupe de culturi, prezintă o serie de  diferențe față de anul precedent: s-au înregistrat creșteri ale ponderilor valorii producției înregistrate la: cereale (+9,2 puncte procentuale), alte grupe de produse (+3,6 puncte procentuale) și la plante uleioase (+2,9 puncte procentuale). S-au înregistrat scăderi ale ponderilor valorii producției înregistrate la cartofi (-6,5 puncte procentuale), legume și pepeni (- 5,2 puncte procentuale), fructe și struguri (-2,5 puncte procentuale) și plante de nutreț (-1,5 puncte procentuale).

Sursa: INS

Structura valorii producției animale în anul 2021, pe principalele specii și grupe de produse prezintă, față de anul precedent, câteva modificări. Este vorba despre creșteri ale ponderilor valorii producției, înregistrate la bovine (+2,6 puncte procentuale), ovine și caprine (+2,6 puncte procentuale) produse obținute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,9 puncte procentuale), și la alte grupe de produse (+0,3 puncte procentuale). S-au notat scăderi ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: păsări (-4,7 puncte procentuale) și porcine (-1,7 puncte procentuale).

Sursa: INS

An greu pentru agricultură

Anul acesta este însă unul dintre cei mai secetoși și se anunță cu scăderi de producție pentru agricultură.

Ministrul Agriculturii a anunțat ieri că trei județe din țară – Teleorman, Olt și Dolj nu mai dispun de apă pentru a iriga.

Seceta extremă afectează producţiile agricole ale României din acest an, însă va avea impact şi asupra următorului an agricol, întrucât lucrările nu vor putea fi executate la timp şi de calitate, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, citat de Agerpres. În cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar se discută de diminuări de 35% faţă de anul anterior, iar în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea. Potrivit acestuia, culturile cele mai afectate sunt cele însămânţate în primăvara acestui an: porumb, floarea soarelui, soia, furajele, legumele, dar în egală măsură sunt afectate şi păşunile. Mai multe AICI

Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *