Vara turistică, la final. Platformă de turism: Inflația a generat creșteri de 15-20% la prețul de cazare/ Românii au ales pachete mai ieftine

turism romania sighisoara

Prețul mediu pentru o noapte de cazare în cameră dublă pe litoral a fost sezonul acesta de 293 de lei, cu 15% peste cel din vara anului trecut, iar, per total, prețul cazării în România a crescut cu 15-20%, artată datele platformei de turism Travelminit. În actualele condiții de inflație și scădere a veniturilor, românii se îndreaptă către pachete mai ieftine sau perioade mai scurte: valoarea rezervărilor făcute de români a crescut cu doar 7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Trendul rezervărilor last minute se păstrează și în prezent: potrivit Travelminit.ro, o medie de 67% din rezervările efectuate în vârful sezonului, perioada iulie-august 2022 s-a realizat în ultimele 14 zile dinaintea check-in-ului.

“Turismul românesc a înregistrat două mari schimbări în acest sezon de vară, parțial generate de pandemie și de mediul inflaționist din țară. Prima schimbare se referă la creșterea în preferințele turiștilor români a destinațiilor montane, în special pe parcursul lunilor de vară. Cea de-a doua se referă la impactul inflației în turism, similar cu celelalte ramuri economice. Astfel, prețurile mai mari cu până la 20% la serviciile din turism au forțat românii dornici să călătorească să opteze pentru unități de cazare mai ieftine, care să le permită să se încadreze într-un anumit buget”, au transmis reprezentanții platformei de rezervări hoteliere Travelminit.ro,.

Rezervări mai multe, unități hoteliere mai ieftine

Dorința românilor de a călători și de a explora țara noastră se observă în numărul mare de rezervări din acest sezon estival. „În ciuda faptului că Institutul Național de Statistică a înregistrat cu 18% mai puține înnoptări față de 2019, platforma hotelieră online Travelminit.ro a avut cu 22% mai multe înnoptări înregistrate la începutul acestui an comparativ cu 2019”, spune Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro.

Prețurile serviciilor hoteliere au crescut, iar contextul economic actual i-a făcut pe români să caute soluții mai ieftine pentru vacanțe în țară, consată jucătorii din Turism.

„În perioada iunie-august 2022, prețul pentru o noapte de cazare la unitățile din România a crescut cu 21%, iar valoarea totală a rezervărilor făcute de români a crescut cu numai 7%, ceea ce înseamnă că turiștii s-au orientat acum către pachete de cazare mai ieftine sau că au scurtat durata sejurului lor pentru a atenua efectul inflației asupra turismului”, a adăugat Rigo Ferenc.

Pentru reprezentanții platformei de rezervări, un factor care a contribuit decisiv la succesul acestui sezon a fost emiterea voucherelor de vacanță pentru 2022 începând cu finalul lunii mai. Acordarea acestora și expirarea tichetelor rămase neutilizate din anii trecuți (din 2019 și 2020) de la sfârșitul lui iunie au dus la o creștere accelerată a numărului de rezervări în țară, “o măsură foarte inspirată pentru turismul național”.

Cele mai căutate destinații din România în această vară

Cele mai populare destinații din perioada iunie-august 2022 au fost, așa cum era de așteptat, litoralul românesc (cu stațiunile Eforie Nord, Costinești, Mamaia și Eforie Sud în topul preferințelor), destinațiile montane (cu Brașov, Predeal, Bușteni și Sinaia în fruntea clasamentului), destinațiile balneare (printre care se numără Sovata, Praid, Băile Felix și Băile Herculane) și marile orașe (Oradea, Sibiu, București și Cluj-Napoca fiind orașele cu cele mai multe rezervări).

“Există, însă, și o surpriză la acest capitol: este primul an când, în această perioadă, cea mai mare creștere din punctul de vedere al numărului de rezervări se înregistrează la munte și nu la mare. Destinațiile montane au înregistrat o creștere anuală a rezervărilor de 45%, pe când numărul rezervărilor de pe litoral a crescut cu doar 41% anul acesta comparativ cu anul trecut”, arată datele platformei. De asemenea, rezervările pentru marile orașe au crescut cu 31%, iar cele pentru destinațiile balneo-climaterice au crescut cu 19%, semnalându-se astfel creșteri semnificative pentru toate zonele în comparație cu vara anului trecut.

Cât a costat cazarea din vacanța de vară?

Prețul mediu pentru o cameră dublă/noapte a crescut cu minimum 15% în perioada iunie-august 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform aceluiași raport Travelminit.ro.

De exemplu, prețul mediu pentru o noapte de cazare în cameră dublă pe litoral a fost sezonul acesta de 293 de lei (o creștere de 15% față de vara lui 2021), prețul mediu pentru o noapte de cazare în cameră dublă la munte a fost de 234 de lei (o creștere de 20% față de vara lui 2021), prețul mediu pentru o noapte de cazare în cameră dublă în oraș este tot de 234 de lei (o creștere de 20% față de vara lui 2021), în timp ce tariful mediu pentru o noapte de cazare într-o stațiune balneară este de 244 de lei (o creștere de 19% comparativ cu vara lui 2021).

Rezervările last-minute au fost populare și vara aceasta

După doi ani de pandemie, în care turismul a fost marcat de semnul incertitudinii, turiștii și-au păstrat obiceiul de a rezerva last-minute și în acest sezon estival, având astfel o mai mare siguranță în ceea ce privește călătoria lor.

Prin urmare, în ciuda faptului că toate restricțiile de deplasare au fost ridicate, românii continuă să rezerve sejururi în ultimul moment, profitând, în felul acesta, și de ofertele last minute ale unităților hoteliere, de prețurile accesibile pentru camerele disponibile.

Potrivit Travelminit.ro, o medie de 67% din rezervările efectuate în vârful sezonului, perioada iulie – august 2022 s-a realizat în ultimele 14 zile dinaintea check-in-ului, semn că trendul last-minute apărut în timpul pandemiei s-a păstrat și că turiștii sunt acum mult mai spontani atunci când vine vorba de vacanța lor.

Date statistice: Turismul a dat semne de revigorare încă din prima lună de vară

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2022 au însumat 1,08 milioane  persoane, în creștere cu 34,8% faţă de cele din luna iunie 2021.

Din numărul total de sosiri, în luna iunie 2022, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 85,9%, iar sosirile turiştilor străini 14,1%. Anterior, au fost luni în care acest procent scăzuse sub 10%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2022 au însumat 2355,3
mii, în creștere cu 27,9% faţă de cele din luna iunie 2021.

Durata medie a şederii în luna iunie 2022 a fost de 2,2 zile, atât la turiştii români cât şi la
turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică, în luna iunie 2022 a fost de 30,9% pe
total structuri de cazare turistică, în creștere cu 5,8 puncte procentuale faţă de luna iunie
2021.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna iunie2022 au însumat 1,18 milioane de persoane, în creștere cu 75,8% faţă de luna iunie 2021.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, în luna iunie
2022 au însumat 1,69 milioane de persoane, în creștere cu 50,4% comparativ cu luna iunie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *