Guvernul polonez afirmă că Polonia dorește să rămână în Uniunea Europeană, în condițiile în care puterea de la Varșovia se confruntă cu reacții tot mai puternice după o decizie a justiției care, potrivit analiștilor, ar putea conduce la “Polexit”, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.
Decizia Curții constituționale poloneze a contestat primatul dreptului european asupra dreptului polonez, declarând mai multe articole din tratatele europene drept “incompatibile” cu Constituția țării.
Tribunalul a avertizat instituțiile europene să nu “acționeze dincolo de competențele lor” prin acte de ingerință în reformele sistemului judiciar polonez, un subiect major de dispute cu Bruxellesul.
“Intrarea Poloniei și a țărilor din Europa centrală în Uniunea Europeană este unul dintre faptele marcante ale ultimelor decenii. Pentru noi, dar și pentru însăși UE”, a declarat șeful guvernului conservator naționalist polonez, Mateusz Morawiecki.
“Locul Poloniei este și va fi în familia europeană a națiunilor”, a adăugat el, într-o declarație publicată pe Facebook, după ce fostul președinte al Consiliului European și actualul lider al opoziției, Donald Tusk, a făcut apel la un protest, duminică, în Varșovia, pentru “apărarea unei Polonii europene”.
Bruxellesul și alte capitale europene au reacționat sever.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat “profund preocupată de decizia Curții constituționale poloneze” și s-a angajat să apere “principiile fondatoare” ale UE.
“Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate deciziile Curții de Justiție a UE se impun tuturor autorităților statelor membre, inclusiv tribunalelor naționale. Dreptul UE primează asupra dreptului național, inclusiv asupra dispozițiilor constituționale”, a afirmat ea.
“Vom folosi toate puterile de care dispunem în virtutea tratatelor pentru a garanta acest lucru”, a subliniat ea.
Înainte de pronunțarea deciziei, UE a avertizat că dosarul ar putea avea “consecințe” pentru acordarea fondurilor europene de relansare, în condițiile în care proiectele Poloniei nu au primit încă undă verde din partea Bruxellesului.
“Atac împotriva UE”
Ministrul francez al Afacerilor Europene, Clément Beaune, a calificat vineri decizia tribunalului polonez drept un “atac împotriva UE”.
“Este gravisim (…). Este riscul unei ieșiri de facto din UE”, a declarat el, la BFM-TV.
Șeful diplomației germane, Heiko Maas, a cerut Poloniei să respecte “deplin” regulile comune ale UE.
“Când o țară decide politic să facă parte din UE, ea trebuie de asemenea să vegheze ca regulile convenite să fie deplin aplicate”, a subliniat el.
Simbolul libertății în Polonia, Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea și primul președinte al Poloniei post-comuniste, a cerut alegeri naționale pentru a “salva onoarea Poloniei”.
În mesajul său, Morawiecki a încercat să minimizeze implicațiile deciziei afirmând că principiul superiorității dreptului constituțional asupra altor surse de drept a mai fost enunțat de tribunale din alte state membre.
“Avem aceleași drepturi ca alte țări. Vrem ca aceste drepturi să fie respectate”, a scris el.
Dar, potrivit experților, această decizie, care trebuie să fie publicată oficial pentru a avea forța de lege, ar putea constitui un prim pas spre o ieșire a Poloniei din UE.
“Decizia este absolut incompatibilă cu dreptul UE și ar trebui pur și simplu să fie ignorată în deciziile tribunalelor ordinare”, a declarat la postul de radio TOKFM Piotr Bogdanowicz, de la Universitatea din Varșovia.
Adam Bodnar, fost mediator polonez pentru drepturile omului, a afirmat și el că decizia constituie un Polexit “fără a-l numi”.