VIDEO Autostrada A 1 Lugoj-Deva : UMB a făcut ,,un pic de organizare de șantier”, dar încă nu a predat proiectul tehnic, spune ministrul Sorin Grindeanu/Apar primele utilaje pentru foraj

Autostrada Lugoj Deva UMB 22 august 2023

Constructorul UMB va preda proiectul tehnic pentru lotul Margina-Holdea al Autostrăzii A 1 Lugoj-Deva ,,în perioada următoare”, a spus la Timișoara ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar fără a avansa un termen estimat pentru începerea efectivă a lucrărilor. Oficialul a mai precizat că antreprenorul ,,a făcut un pic de organizare de șantier”, deși după cum se observă din imaginile pasionaților de infrastructură care monitorizează șantierul se fac lucrări pregătitoare și decopertări pe mai mulți kilometri, ba chiar au fost aduse și echipamente care vor fi folosite la forarea tunelurilor. Recent, ministrul Grindeanu povestea cum, blocat pe A 1 la cozile de la Margina (jud. Timiș) a sunat la Poliție pentru a chema un echipaj la fluidizarea circulației.

CNAIR și UMB au semnat contractul pentru lotul de aproape 10 kilometri dintre Margina și Holdea pe 14 octombrie 2022, iar etapa de proiectare a început în 5 decembrie 2022 (durata de proiectare este de 11 luni). Pentru acest contract de 1,8 miliarde lei (aproape un miliard lei finanțare prin PNRR) UMB s-a asociat cu EuroAsfalt, un constructor din Bosnia -Herțegovina cu portofoliu de lucrări similare în Balcani. Galeriile vor fi realizate prin metoda cut&cover/tunel forat cu metoda NATM.

Cele mai noi imagini cu șantierul de pe A 1 Lugoj-Deva au fost publicate pe Canalul YouTube : Raducu P Drum :




Pe forumul peundemerg.ro, pasionații de infrastructură au publicat imagini cu echipamentele de foraj pe care constructorul le-a adus în Timiș :

Pentru a-și acoperi nereușita închiderii (măcar) a secțiunii Sibiu – Nădlac, Transporturile au dat vina pe „urși” și au invocat măsurile prea stricte pentru protecția mediului, deși Comisia Europeană a asigurat finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect, doar să fie construit. (n.r. Acordul de mediu nr. 07/09.09.2010 (revizuit în 2013 și 2016) emis pentru autostrada Lugoj – Deva impune realizarea a trei ecoducte și două tuneluri pe sectorul cuprins între km 27+620 – km 56+220, pentru asigurarea și menținerea permeabilității pentru carnivorele mari). Lotul Holdea (jud. Hunedoara) – Margina (jud. Timiș) are o lungime de aproape 10 km, din care 2 km tuneluri, galerie dublă. La începutul anului, ministrul Grindeanu estima începerea lucrărilor în mai-iunie (detalii aici). Contractul a fost semnat în 2022 cu Asocierea UMB – Euro Asfalt, o firmă din Bosnia-Herțegovina cu portofoliu în tuneluri realizate pe Autostrăzile din Balcani, iar durata de realizare este de 45 luni, primele 11 luni pentru proiectare și 34 execuție.

Tot în județul Timiș, UMB va lurează și pe Centura Timișoara Sud, șosea de 25 de km (construită aprox. 60%) care ar urma să fie terminată cel mai târziu în vara viitoare.

Comentarii

  1. Din păcate se vede lipsa experientei inginerilor români, la executarea de tuneluri. Mașinile de perforat tuneluri cu profil de autostradă sunt late și înalte, este nevoie de foreza cu 3 brațe și cos pentru o perforare rapida a frontului. De obicei aceasta dura 3.20 h cu foreza cu 3 brate și aproape 5.30h cu cea cu 2 brațe. V-o spune un perforist cu experiență în mine și tuneluri. O zi bună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *